Czy nadmierne zakwaszenie organizmu w ogóle istnieje?

– Gdyby tak było, to za długo byśmy nie pożyli – stwierdza żartobliwie dr Katarzyna Świątkowska.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/MIA Studio
O Audycji

Tytuł Prawdy sprawdzone 29 lutego godz. 07:45
Autor Gabriela Darmetko
Opis

Bóle i zawroty głowy, problemy z koncentracją, zmęczenie, osłabienie paznokci, cienie pod oczami, nadmierna nerwowość – to tylko niektóre z objawów tzw. nadmiernego zakwaszenia organizmu, które powoduje m.in. palenie papierosów, a także spożywanie kawy, herbaty i alkoholu. Aby pozbyć się zakwaszenia, zaleca się różnego rodzaju diety, kuracje, detoksy, tabletki, a nawet… kremy. Czy te wszystkie specyfiki są nam rzeczywiście potrzebne?

– Gdy w naszym organizmie pojawia się za dużo kwasów, możemy np. wpaść w śpiączkę. Prawda jest taka, że na straży naszej równowagi kwasowo-zasadowej stoją nerki i płuca, bo poziom Ph jest ściśle utrzymywany w ryzach. Wszelkie odchyły od normy świadczą o chorobie – wyjaśnia ekspertka w rozmowie z Gabriela Darmetko. – Pokarmy mają ładunek kwasów i zasad, ale to zmienia nam pH moczu, więc jeżeli zjemy więcej zakwaszającego mięsa i chleba, to w efekcie będziemy mieli bardziej kwaśny mocz, nie krew – podkreśla.

kr

Playlista
Tagi

Playlista