Nie wymagamy, więc dostajemy żywność drugiej jakości?

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2013 10:50
- Konsument powinien być bardzo dobrze poinformowany co je, ile je i jaki skład ma ta żywność, produkt który spożywa - mówią specjaliści. A jak to wygląda w praktyce sprawdzała Ewelina Grygiel.
Audio
  • Czy do Polski trafiają towary drugiej klasy - materiał Eweliny Grygiel (Czwórka/Poranek OnLine)
Zakupy w supermarkecie
Zakupy w supermarkecieFoto: Glow Images/East News

Ostatnio pojawiła się informacja, że do polskich sklepów trafiają towary drugiej kategorii. Matt Simister z brytyjskiej sieci supermarketów stwierdził w szczerej rozmowie z BBC, że do Europy Środkowej wysyłane są towary drugiej kategorii. - W wielu przypadkach produkty tzw. drugiej klasy wysyłamy do sklepów Europy Centralnej, gdzie rynek jest mniej rozwinięty, przez co nie zwraca się takiej uwagi na jakość - mówił. - Produkty pierwszej klasy trafiają do sklepów w Wielkiej Brytanii.
Podobno dzieje się tak, bo klienci brytyjscy są bardziej wymagający i wybredni. Joanna Jankowska- Kuć zastępca wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej w Warszawie podkreśla jednak, że całą Unię Europejską obowiązują identyczne przepisy.  - Na terenie Unii obowiązują te same przepisy dotyczące jakości żywności i nie tylko - mówi ekspertka. - Jeśli chodzi o produkty żywnościowe to jesteśmy w tzw. urzędowej kontroli żywności. Oznacza to, że wszystkie państwa unijne stosują te same przepisy, poza przepisami krajowymi. Te przepisy krajowe nie mogą stać w sprzeczności z przepisami unijnymi - dodaje.
Każdy produkt spożywczy powinien być właściwie oznaczony, co jest określone przepisami. Musi też być bezpieczny.

Tomek Woźniak, kucharz i znawca kulinariów zwraca jednak uwagę, że produkty spożywcze za naszą zachodnią granicą są bardziej aromatyczne i prawdziwe.  Podobna sytuacja ma też miejsce na rynku kosmetyków - posłuchaj.

(pj)

Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność
Czytaj także

Burgery - smaczna odsłona jedzenia "na mieście"

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2013 17:56
W Warszawie, ale także i w innych polskich miastach, burgerownie pojawiają się jak grzyby po deszczu. Wieszczą kres kebaba i zapiekanek.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Filmy o kulinariach zmuszają do myślenia

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2013 06:00
- Jedzenie to jest ogromna moc sprawcza, z której bardzo często nie zdajemy sobie sprawy - mówi Lucyna Zembowicz z Kuchnia + Food Film Fest. - Nasz codzienny wybór kulinarny wpływa na losy świata.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zjedz obiad w międzynarodowym gronie

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2013 08:00
Przełamywanie barier i oporów w stosunkach z cudzoziemcami to jedno z głównych założeń akcji "Czym Chata Bogata - obiad (nie tylko) polski". W najbliższą niedzielę 24.11 w Warszawie odbędzie się kolejna edycja tego ciekawego wydarzenia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak mądrze kupować żywność?

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2013 14:33
- Najlepiej nie iść na zakupy będąc głodnym. Przed wyjściem warto sprawdzić, czego nam brakuje, by nie kupować kolejnych słoiczków z jedzeniem - apelują eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia.
rozwiń zwiń