Gulasz i paprykarz, czyli jak Węgrzy zadomowili się w języku polskim

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2017 10:40
- Słowa gulasz, paprykarz, czyli sztandarowe dania kuchni węgierskiej weszły do powszechnego użytku, a dania te stały się częścią naszego menu. - Podobnie trunki takie jak tokaj albo antał - mówi tłumaczka Anna Butrym.
Audio
  • Śledzimy węgierskie tropy w języku polskim (Klucz kulturowy/Czwórka)
Gulasz  węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa prklt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony
Gulasz – węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumienionyFoto: frantic00/Shutterstock.com

Czytaj także
gruszki 1200.jpg
Gruszki, które zwiastują niespełnioną obietnicę

Niektóre słowa zapożyczone z języka węgierskiego są już dziś anachronizmami, a jeśli przetrwały to w specjalistycznej terminologii. - W wojsku mamy orszak, szereg, hajduka, husarza. Nawet nasz krakowski hejnał przywędrował do nas z Węgier - tłumaczy hungarystka i autorka vloga "Węgierska randka". 

A jakie słowa od Słownian zapożyczyli Węgrzy? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Klucz Kulturowy

Prowadzi: Justyna Majchrzak

Data emisji: 25.03.2017

Godzina emisji: 15.43

kul/gs

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Bar mleczny. "Kultowa placówka zbiorowego żywienia"

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2016 09:40
Historia tych miejsc sięga XIX wieku, ale prawdziwe oblężenie przeżywały w okresie PRL. Jak powstały, co serwowały i kto stołował się w barach mlecznych?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lucyna Ćwierczakiewiczowa - kulinarna gwiazda XIX wieku

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2017 17:00
Znana z ciętego języka i uszczypliwych uwag, w teatrach zajadała się czekoladkami i kąśliwie komentowała grę aktorów. - Lucyna Ćwierczakiewiczowa jako pierwsza zaczęła uczyć Polaków gotować. Gdyby żyła dziś, byłaby królową internetu - mówi dziennikarka i blogerka Monika Kucia.
rozwiń zwiń