Nauka

Zjedli mięso klona?

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2010 12:00
Sklonowana amerykańska krowa, której młode zostały zjedzone w Wielkiej Brytanii, mogła mieć dziesiątki potomków.

 Wskazują na to najnowsze dane upublicznione przez brytyjskich hodowców.

Sprawa wyszła na jaw kilka dni temu. Okazało się, że w Wielkiej Brytanii na półki sklepowe trafiło mięso cieląt, których matka była klonem. W Europie żywność pochodząca ze sklonowanych zwierząt jest szczegółowo badana, tym razem jednak mięso nie zostało zbadane ani zatwierdzone przez specjalistów.

Brytyjska firma zajmująca się hodowlą bydła Holstein UK stwierdziła teraz, że sklonowana krowa mogła mieć nawet 97 potomków w trzecim pokoleniu: „Czasami sklonowane zwierzęta mają wady w budowie ciała, ale to nie znaczy, że ich mięso czy mleko jest niebezpieczne. Żywność pochodząca z potomków takich zwierząt jest jeszcze bezpieczniejsza" - uspokaja brytyjski biolog, profesor Robin Lovell-Badge. Także rządowa Agencja Standardów Żywności zapewnia, że jedzenie sklonowanych zwierząt nie jest groźne dla człowieka. 

Czytaj także

Wyniki kontroli: coraz mniej mięsa w mięsie

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2009 13:40
Pogorszyła się jakość większości skontrolowanych przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów produktów spożywczych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Krowa a globalne ocieplenie

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2010 15:08
Jaki jest związek między produkcją mięsa a globalnym ociepleniem?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak bardzo mięsożerni zmieniają klimat? Raport ONZ

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2010 11:46
Eksperci ONZ mają ponownie sprawdzić w jakim stopniu produkcja mięsa przyczynia się do zmian klimatycznych. O ponownej analizie zdecydowano po tym, jak pojawiło się sporo zarzutów mówiących o wyolbrzymieniu zagrożenia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polska kiełbasa wejdzie do chińskich sklepów?

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2010 00:08
Polscy przedsiębiorcy mają szansę podbić największy rynek wieprzowiny na świecie. W Pekinie podpisano protokół, który przybliża polskich przedsiębiorców z branży mięsnej do wejścia na chiński rynek.
rozwiń zwiń