Każde przetworzone jedzenie wzmacnia tzw. złe bakterie, podczas gdy te dobre giną, bo nie mają pożywki. Ten proces osłabia też odporność i tak powstają stany zapalne.
Ciągłe zmęczenie, wypadające włosy, ból głowy, trudności z zasypianiem - to niektóre spośród sygnałów ostrzegawczych, które wysyła nam organizm. Tymczasem wiele osób żyje z utajonym stanem zapalnym nawet przez lata. A konsekwencją tego może być choroba Alzheimera, cukrzyca, astma czy nawet niektóre nowotwory.
Grażyna Dobroń mówi o bakteriach z jelita grubego, które "mogą gadać z mózgiem" i tłumaczy, jakiego jedzenia unikać, a na jakie stawiać. Zdradza też, jak można sprawdzić swoje jelita tzw. próbą kukurydzy. Zapraszamy do słuchania.
***
Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Data emisji: 20.06.2017
Godzina emisji: 11.15
ei/mk