Nauka

Dieta w chorobie nowotworowej. Ostatnia deska ratunku?

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2017 12:49
Diagnoza o chorobie nowotworowej jest szokiem dla chorego i jego rodziny. Wiele osób stara się wtedy zmienić swoje życie, m.in. stosując odpowiednią dietę. Co zatem jeść, by czuć się lepiej?
Audio
  • Jaka dieta może być skuteczna w chorobie nowotworowej? (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
  • Dieta na raka (Audycja specjalna Grażyny Dobroń/Trójka)
Zgłębianie tajemnic leczenia w onkologii może przemienić się w obsesję i doprowadzić do nadużywania witaminy C czy kwasów omega 3
Zgłębianie tajemnic leczenia w onkologii może przemienić się w obsesję i doprowadzić do nadużywania witaminy C czy kwasów omega 3Foto: Shutterstock.com/Dalaifood

- Jeżeli będziemy próbowali przenieść zalecenia dotyczące profilaktyki, czyli np. jedzenia dużej ilości warzyw, owoców, orzechów, pełnych ziaren na chorego, który jest w agresywnej chemioterapii albo radio- i chemioterapii, to nic gorszego nie może się zdarzyć. Osoba z przewodem pokarmowym nadgryzionym przez nasze sposoby leczenia nie udźwignie takiej ilości błonnika, produktów surowych i to pogłębi jej dolegliwości - opowiada dr Aleksandra Kapała, specjalistka onkologii klinicznej, ekspert żywienia w Centrum Onkologii w Instytucie Marii Skłodowskiej-Curie.

Do tematu wróciliśmy w audycji specjalnej Grażyny Dobroń 21 sierpnia 2017. - Jedzenie nie służy leczeniu choroby onkologicznej. Ma przede wszystkim wspierać organizm. Pamiętajmy również, że nie ma jednego rodzaju diety, który byłby satysfakcjonujący dla wszystkich chorych - mówi nasz gość.

Czy napoje gazowane i golonka są dopuszczalne w diecie osób chorujących na raka? Czym chorzy powinni zastąpić cukier? Mówimy o tym w dołączonych nagraniach.

***

Tytuły audycji: Instrukcja obsługi człowieka, Audycja specjalna Grażyny Dobroń
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Gość: dr Aleksandra Kapała (autorka książki "Dieta w chorobie nowotworowej")
Daty emisji: 1.08.2017, 21.08.2017
Godziny emisji: 11.14, 0.05

sm/czaj/ab

Czytaj także

Jedzenie, które ratuje życie

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2017 15:00
- Wciaż jemy, a w naszej diecie brakuje błonnika, za mało jest wapnia, witamin i substancji niszczących wolne rodniki, a to zwiększa ryzyko raka - mówi Grażyna Dobroń.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sok z buraka, czyli zdrowe kiszenie

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2017 14:00
- Polecam napój sezonowy - kwas z buraków. Fermentacja powoduje to, że burak staje się najzdrowszym warzywem - mówi Grażyna Dobroń.
rozwiń zwiń