- Jeżeli będziemy próbowali przenieść zalecenia dotyczące profilaktyki, czyli np. jedzenia dużej ilości warzyw, owoców, orzechów, pełnych ziaren na chorego, który jest w agresywnej chemioterapii albo radio- i chemioterapii, to nic gorszego nie może się zdarzyć. Osoba z przewodem pokarmowym nadgryzionym przez nasze sposoby leczenia nie udźwignie takiej ilości błonnika, produktów surowych i to pogłębi jej dolegliwości - opowiada dr Aleksandra Kapała, specjalistka onkologii klinicznej, ekspert żywienia w Centrum Onkologii w Instytucie Marii Skłodowskiej-Curie.
Do tematu wróciliśmy w audycji specjalnej Grażyny Dobroń 21 sierpnia 2017. - Jedzenie nie służy leczeniu choroby onkologicznej. Ma przede wszystkim wspierać organizm. Pamiętajmy również, że nie ma jednego rodzaju diety, który byłby satysfakcjonujący dla wszystkich chorych - mówi nasz gość.
Czy napoje gazowane i golonka są dopuszczalne w diecie osób chorujących na raka? Czym chorzy powinni zastąpić cukier? Mówimy o tym w dołączonych nagraniach.
***
Tytuły audycji: Instrukcja obsługi człowieka, Audycja specjalna Grażyny Dobroń
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Gość: dr Aleksandra Kapała (autorka książki "Dieta w chorobie nowotworowej")
Daty emisji: 1.08.2017, 21.08.2017
Godziny emisji: 11.14, 0.05
sm/czaj/ab