Logo Polskiego Radia
Czwórka
Rafał Kątny 25.09.2012

Jedzenie BIO nie jest zdrowsze

Moda na jedzenie ekologiczne dotarła już do Polski. Tymczasem amerykańscy naukowcy pokazują jego mankamenty, bo BIO nie zawsze znaczy lepiej i zdrowiej.
Jedzenie BIO nie jest zdrowszefot. SXC

Moda na zdrową żywność to trend globalny, wkraczający do wielu krajów, dlatego sprawie postanowili przyjrzeć się naukowcy z Uniwersytetu Stanforda. Przeanalizowali wyniki 17 zbiorczych badań porównujących zdrowie ludzi jedzących żywność organiczną i normalną. Wielu konsumentów sięga po żywność ekologiczną z przeświadczeniem, że dba o zdrowie. Tymczasem amerykańscy naukowcy przekonują, że jedzenie z certyfikatem BIO niczym nie różni się od produktów wytwarzanych metodami konwencjonalnymi. W Europie dodatkowo sprzedaż wszelakiej żywności ściśle regulują unijne przepisy.

- Nie wolno żywności ekologicznej reklamować jako zdrowszej, niż żywność konwencjonalna - mówi Artur Siedlarek, dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego. - Przepisy mają gwarantować na terenie całej UE, że każda żywność dostępna w legalnym obrocie jest bezpieczna i zdrowa. To konsument sam ma rozstrzygnąć czy woli zapłacić za produkt ekologiczny trochę więcej, ponieważ z jego przekonań wynika, że ta żywność ma jakieś szczególne walory, które akurat dla niego są interesujące i cenne - dodaje.
Niezbyt optymistyczne informacje przytacza też Joanna Wosińska z Fundacji Pero-Test. - Nie ma badań, że jedzenie BIO jest zdrowsze. Naukowcy udowodnili, że w żywności ekologicznej jest mniej pestycydów, ale więcej innych związków chemicznych np. miedzi. W teście w ziemniakach ekologicznych tej miedzi było 10 razy więcej niż w ziemniakach zwykłych.

Wszystkie te dane nie zmieniają faktu, że żywność ekologiczna jest modna. To powoduje jednak, że możemy dać się naciągnąć nieuczciwemu producentowi - jak temu zapobiec podpowiada Bartek Wasilewski w audycji Kasi Dydo "Poranek OnLine".

(pj)