Polskie Radio

Najbardziej oryginalne smaki lodów

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2024 08:55
Majonezowe, szpinakowe, marchewkowe, czosnkowe, śledziowe, szparagowe a także te o smaku sera gorgonzola, oscypka, lub bryndzy, ba! nawet z dodatkiem soli z Wieliczki – wyobraźnia producentów lodów w naszym kraju nie zna granic! 
W Lecie z Radiem opowiemy o najbardziej oryginalnych smakach lodów
W "Lecie z Radiem" opowiemy o najbardziej oryginalnych smakach lodówFoto: Radoxist studio/Shutterstock

W audycji rozmawialiśmy o najbardziej oryginalnych smakach lodów wytwarzanych w Polsce, a pretekstem jest nie tylko sezon na nie, ale też informacja PAP o procedurze wytwarzania lodów z nienadających się do sprzedaży buraków ćwikłowych opracowana przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

O najbardziej oryginalnych smakach lodów opowiedział Krzysztof Kopciński, mistrz cukiernictwa, prowadzący warsztaty i szkolenia, juror programów kulinarnych.

W audycji również:

- naszym gościem była Greta Drawska, czyli Małgorzata Hayles - autorka powieści kryminalnych

- Andrzej Mastalerz przeczytał kolejny fragment opowiadania "Zemsta serca Maharadży 101 lat później" napisany przez naszych słuchaczy.

---

"Lato z Radiem" to kultowa audycja nadawana latem w Programie 1 Polskiego Radia, po raz pierwszy wyemitowana 1 lipca 1971 roku. Pomysłodawcą i pierwszym szefem audycji był Aleksander Tarnawski. Początkowo był to magazyn turystyczny, trwający tylko kilkanaście minut. Nowością już pierwszych wydań była emisja na żywo, co w latach 70. XX wieku było nowatorskie. Sygnałem "Lata z Radiem" od początku jest "Polka dziadek". Letnim audycjom od wielu lat towarzyszą również muzyczne koncerty i Pikniki Rodzinne.

***

"Lato z Radiem" na antenie Programu 1 Polskiego Radia codziennie, od poniedziałku do soboty, w godz. 9.00-12.00. Słuchaj też na stronie www.latozradiem.pl oraz w aplikacji mobilnej "Lato z Radiem".

mg