Strona główna > Artykuł

"Nie marnuje"- reportaż Joanny Bogusławskiej

Polskie Radio

Do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie.

Karmelizowane marchewkifot. fot. arch prywatne

Nie marnuję - reportaż Joanny Bogusławskiej

Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie! Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza, mogą trafić na talerze.
Korzystając z kreatywnych koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczyniamy się do dbania o środowisko. Sylwia wraz z rodziną  gotuje dania z resztek.  Planuje jadłospis i układa listę zakupów. Pomaga ograniczyć kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia, mrozi, pasteryzuje, daje im drugie życie,  aby nie musieć ich wyrzucać. Jak teraz w tym trudnym czasie pandemii gotować i nie marnować?

Zapraszam do wysłuchania reportażu Joanny Bogusławskiej pt. "Nie marnuje", w Czwórce, 14 marca 2020 , o godz. 21.14.