Strona główna > Artykuł

"Od wideł do widelca" - Magazyn Bez Znieczulenia

Polskie Radio

Czwartek 21 lutego 2013 r. Godzina 21.14, Program 1. Czy głośny skandal z koniną w mięsie wołowym dotknął polskich producentów? Czy nasze władze zareagowały właściwie?

Żywność stała się w ostatnich tygodniach poważnym problemem w relacjach między państwami Unii Europejskiej. Powód – skandal związny z wykryciem koniny w hamburgerach wołowych sprzedawanych w irlandzkich i brytyjskich supermarketach. Skandal, który ogarnął Francję, Holandię, Niemcy, Wielką Brytanię, Irlandię, Rumunię a nawet Cypr i Luksemburg. Gdy na przelomie stycznia i lutego irlandzki minister rolnictwa Simon Covney oświadczył, iż konina pochodziła z Polski, jego wypowiedź odnotowały wszystkie ważniejsze światowe media. Pojawiły się komentarze, że nasz kraj nie jest w stanie zagwarantować bezpieczeństwa produkcji i  obrotu żywnością. Szybko jednak okazało się, że mięso pochodziło nie z naszego kraju a najprawdopodobniej z Rumunii. Podobnie rzecz się miała z rewelacjami prasy słowackiej na temat partii polskiego kurczaków. Czy nasze władze potrafią radzić sobie z tego rodzaju wyzwaniami? Czy możemy mieć zaufanie do polskiej żywności? Czy wiemy co jemy? I jak radzimy sobie z tego rodzaju wyzwaniami?