Strona główna > Artykuł

Cynamonowy specjał z wrocławskiej dzielnicy Nadodrze

Trójka

Mieszkańcy wrocławskiego osiedla chcą wypromować "Specjały Nadodrza”. Zachęcają do odkrywania tradycyjnych regionalnych smaków, do sięgnięcia do rodzinnych przepisów.

fot. Magda Skawińska/PR

Cynamonowy specjał z wrocławskiej dzielnicy Nadodrze

Nadodrze to specjalna dzielnica Wrocławia. - Lokalna społeczność jest mocno związana z tą przestrzenią. Działa tu prężnie sieć sklepików, usług czy punktów napraw. Tu kontynuowane są tradycje sprzed wojny. Nowi wrocławianie w zakładach, które zostawili Niemcy, stworzyli nową jakość - opowiada jedna z mieszkanek.

Posłuchaj innych Trójkowych reportaży >>>

W wypromowaniu "Specjału Nadodrza" mają pomóc mieszkańcom eksperci, właściciele lokalnych kawiarni, restauracji i sklepów oraz przedsiębiorcy. Jedną z przypraw używaną często na Nadodrzu jest cynamon.

/
fot. Magda Skawińska

Wykorzystywali go już mieszkający tu przed II Wojną Światową Niemcy. Miał rozgrzewać i chronić stawy przed skutkami wrocławskiego klimatu. Projekt koordynują Bożena Żórawska, seniorka z Nadodrza i Karolina Mróz, prezeska Fundacji Dom Pokoju.

Zapraszamy do wysłuchania reportażu autorstwa Magdy Skawińskiej.

Reportaż na moje.polskieradio.pl - słuchaj kiedy chcesz >>>

(mp)