Data publikacji:
2013-12-30
Strona główna > Artykuł
Cynamonowy specjał z wrocławskiej dzielnicy Nadodrze
Trójka
Mieszkańcy wrocławskiego osiedla chcą wypromować "Specjały Nadodrza”. Zachęcają do odkrywania tradycyjnych regionalnych smaków, do sięgnięcia do rodzinnych przepisów.
fot. Magda Skawińska/PR
Nadodrze to specjalna dzielnica Wrocławia. - Lokalna społeczność jest mocno związana z tą przestrzenią. Działa tu prężnie sieć sklepików, usług czy punktów napraw. Tu kontynuowane są tradycje sprzed wojny. Nowi wrocławianie w zakładach, które zostawili Niemcy, stworzyli nową jakość - opowiada jedna z mieszkanek.
Posłuchaj innych Trójkowych reportaży >>>
W wypromowaniu "Specjału Nadodrza" mają pomóc mieszkańcom eksperci, właściciele lokalnych kawiarni, restauracji i sklepów oraz przedsiębiorcy. Jedną z przypraw używaną często na Nadodrzu jest cynamon.
Wykorzystywali go już mieszkający tu przed II Wojną Światową Niemcy. Miał rozgrzewać i chronić stawy przed skutkami wrocławskiego klimatu. Projekt koordynują Bożena Żórawska, seniorka z Nadodrza i Karolina Mróz, prezeska Fundacji Dom Pokoju.
Zapraszamy do wysłuchania reportażu autorstwa Magdy Skawińskiej.
Reportaż na moje.polskieradio.pl - słuchaj kiedy chcesz >>>
(mp)