By nas grzyby nie wykończyły!

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
By nas grzyby nie wykończyły!
Foto: Fot. Glow Images

Można zaryzykować stwierdzenie, że grzyby "rozkładają" nas od środka. Dzięki specjalnej diecie możemy jednak usunąć je z organizmu.

Posłuchaj

+
Dodaj do playlisty
+

Najwięcej szkód wywołuje candida, drożdżak, który wytwarzając mnóstwo toksyn, celuje w układ nerwowy. To grzyby najczęściej odpowiadają za stany depresyjne, rozchwianie emocjonalne, niezdecydowanie, płaczliwość, złość  czy agresję. Grzyby atakują też układ hormonalny i odpornościowy. Co zrobić, by osłabić ich siłę, by nas nie wykończyły? Na te pytania odpowiadała biolog dr Grażyną Pająk.

Trzyczęściowy program likwidujący grzybicę - autorski program dr Grażyny Pająk

Dieta - od 9 do 12 tygodni

Odstawiamy:

- margaryny, wszelkie tłuszcze masłopodobne, oleje rafinowane, kupne majonezy, wszystkie produkty smażone na olejach uniweersalnych, gdyż wpływają one negatywnie na strukturę błon komórkowych, szczelność jelit oraz zawartość tłuszczu we krwi

- cukier, miód, produkty z białej, oczyszczonej mąki i ryżu, przetworzone węglowodany - czekolady, batoniki, cukierki, lody, słodkie desery, rozgotowane makarony, białe bułki

- ziemniaki, soki i przetwory owocowe, słodkie owoce

- wszystkie produkty sporządzone przy użyciu drożdży

- piwo, alkohole, wszystkie napoje gazowane

- ocet, przetwory octowe, marynaty, musztardę i keczup

- mleko, produkty mleczne, topione, żółte i pleśniowe sery

- wędliny i czerwone mięsa z masowej produkcji

- ryby w puszkach i panierowane

- soję i wszystkie wyroby sojowe

Co w takiej sytuacji możemy jeść?:

Dozwolone są: kefir, zsiadłe mleko, naturalna maślanka z żywymi kulturami bakterii (bez dodatku mleka w proszku, cukru i owoców), ale za to wskazana jest łyżka naturalnego, tłoczonego na zimno oleju lnianego. Jajka wiejskie w każdej postaci. Z mięs ekologicznych (bez antybiotyków) królik, kurczak, indyk, czasem domowy schab, dziczyzna i ryby. Niezbędne są warzywa świeże i mrożone, rośliny strączkowe (za wyjątkiem soi), niezbyt kwaśne naturalne kiszonki, ale bez octu i cukru. Wszystkie napoje - w tym naturalne soki warzywne, herbaty ziołowe, zielone i czerwone, rooybos pijemy bez cukru. Do picia wykorzystujemy zwłaszcza niegazowaną, strukturalną wodę.

Z wyrobów zbożowych - produkty z pełnego przemiału, kasze (jaglana, gryszana, jęczmienna, tapioka, amarantus), ciemny ryż, pieczywo tylko na zakwasie, bez drożdży, makarony z mąki razowej.

Świeże orzechy laskowe, włoskie, migdały, wiórki kokosowe, skiełkowany w domu słonecznik i rzodkiewka. Nasiona roślin strączkowych, tylko po wcześniejszym namoczeniu w wodzie z solą i domowym octem winnym. Z tłuszczy - masło sklarowane, oleje tłoczone na zimno, zwłaszcza olej lniany, dyniowy, ewentualnie oliwa z oliwek.

Większość osób cierpiących na infekcje drożdżakowe jest zmęczona, zniechęcona, przygnębiona i ogólnie rozbita, dlatego też stosowanie nawet kilkudniowej terapii może wzbudzić niechęć. Ale mimo wszystko warto, bo podstawą sukcesu jest odbudowa przyjaznej flory bakteryjnej jelit.

Przez pierwsze trzy tygodnie oprócz odpowiednio ustawionej diety stosujemy Omegę 3 lub wiesiołek, naturalne wyciągi mieneralno-witaminowe na bazie ziół i enzymów, preparaty zawierające bakterie kwasu mlekowego. W likwidowaniu grzybic niezbędne są: preparat  z Pau D'arco i srebro koloidalne.

W drugiej fazie, po wyraźniej poprawie naszego samopoczucia, stopniowo wprowadzamy między posiłki owoce jagodowe, ewentualnie grapefruit. Stosując poprzedni zestaw preparatów, wzbogacamy go w organiczne wyciągi wapniowo-magnezowe oraz naturalne przearaty ziołowe wzmacniające system nerwowy.

Co najmniej po sześciu tygodniach czując sie coraz lepiej przechodzimy do następnego etapu.

W fazie trzeciej stopniowo możmy wprowadzic dania mączne zwłaszcza z gamy ekologicznych produktów. W dalszym ciągu stosujemy profilaktycznie bakterie kwasu mlekowego oraz suplementację preparatami mineralno-witaminowo-ziołowymi.

Nie zapominajmy o Pau D'arco, które towarzyszy nam minimum do 12 tygodni. Podczas kuracji należy pić dużo płynów, a także nie zapominać o gimnastyce, rekreacji i spacerach na słońcu i świeżym powietrzu.

(A.G.)

Polecane