Paryski salon czekolady

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Paryski salon czekolady
Foto: Glow Images/East News

Od kilkunastu lat w Paryżu odbywa się słynny salon czekolady. W tym roku o tytuł mistrza cukierniczego walczy na nim były przewodnik turystyczny z Kanady.

Posłuchaj

Paryski salon czekolady
+
Dodaj do playlisty
+

Kiedyś salon czekolady organizowano go pod szklaną piramidą w Luwrze, ale popularność tego przysmaku jest tak wielka, że imprezę przeniesiono wersalskich  hal wystawowych.

O wielki dyplom mistrza kucharskiego i cukierniczego walczy m.in. Alistair z Kanady. Wcześniej, przez dwadzieścia lat jeździł po całym świecie z amerykańskimi i kanadyjskim turystami. W tym czasie odwiedził ponad sto państw, także Polsce był kilka razy.

Jak sam przyznaje, odbył wiele podróży czysto kulinarnych, podczas których smakował specjałów miejscowych kuchni i lokalnych trunków. - Jeśli chodzi o wina i sztukę kulinarną to na pewno Francja znalazłaby się na czele listy krajów, gdzie czułem się najlepiej. Ale obok niej także Włochy, RPA, Argentyna, Chile i Hiszpania – mówi.

Sympatyczny Kanadyjczyk, przy muzyce Verdiego zdradza jak przygotować na deser mus czekoladowy.

Porannego pasma "Zapraszamy do Trójki" można słuchać od poniedziałku do soboty między 6.00 a 9.00.

Aby wysłuchać całej audycji wystarczy kliknąć „Paryski salon czekolady”  w boksie „Posłuchaj”.

(miro)

Polecane