Szybki i łatwy przepis na wegański przysmak
2017-03-30, 19:03 | aktualizacja 2017-03-31, 11:03
Tym razem mamy lekką i wegańską propozycję ciasta, które można jeść bez wyrzutów sumienia.
Posłuchaj
Bazą przepisu jest kasza jaglana, której nie trzeba gotować. - Dajemy szklankę sparzonej kaszy, by straciła swoją charakterystyczną goryczkę, szklankę sparzonego i zmielonego maku, dwie łyżki agaru zamiast jajek, jedno duże jabłko, szklankę naszych ulubionych posiekanych bakalii, skórkę i sok z jednej pomarańczy, półtorej szklanki mleka roślinnego i tyle samo soku jabłkowego, łyżeczkę przyprawy korzennej i łyżeczkę cynamonu - zdradza przepis specjalistka od kuchni wegańskiej, Magdalena Cielenga-Wiaterek.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach w tortownicy przez około godzinę. Dobrze smakuje z polewą z karmelu daktylowego. O tym, jak przygotować ostatni element wegańskiego przysmaku, mówimy w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Magdalena Cielenga-Wiaterek (wegetarianka, autorka książek kucharskich)
Data emisji: 30.03.2017
Godzina emisji: 11.13
sm/mk