Opis |
Prawdziwa cena mięsa. Dietetyce i lekarze mówią: jemy za dużo mięsa, złej jakości- szkodzimy sobie. Ekolodzy alarmują: produkujemy za dużo mięsa - szkodzimy planecie i jej mieszkańcom. Czy uwzględnienie w cenie mięsa kosztów, jakie ponosi Ziemia przy jego produkcji zapobiegnie dalszej degradacji środowiska, wpłynie na kulinarne nawyki ludzi? Jak inaczej można by jeszcze regulować te koszty?
Mam odjazd na… Jordanię. "Czy praca na jordańskim targu to dobry pomysł? Jak zostać stażystą w lokalnej organizacji humanitarnej, a następnie spędzić miesiąc na środku pustyni i nie oszaleć? Czy gościnność może stać się niekomfortowa? To tylko nieliczne z pytań, na które odpowiedzi poznałem podczas mojej trzymiesięcznej podróży do Jordanii. Wyprawy, która nie mogłaby się udać, gdyby nie fantastyczni, pełni życzliwości ludzie napotykani każdego dnia. Dzięki nim, każdy problem stawał się po prostu kolejną wyjątkową przygodą, która umacniała mnie w przekonaniu, że Jordania to wyjątkowy kraj."
|