Opis |
6.00 – 7.00
6.15 mat. rep: Weronika Puszkar
Etykieta ze śladem węglowym
Już nie tylko składniki, alergeny czy kaloryczność. Restauracja w Wielkiej Brytanii informuje gości, jaki ślad węglowy zostawiają poszczególne dania. Potrawy z CO2 (lub „ekwiwalentem CO2”) na poziomie 0,6 kg lub niższym, takie jak burrito ze słodkich ziemniaków (0,46 kg), są oznaczone jako niskoemisyjne. Jeśli ich ślad węglowy wynosi od 0,6 kg do 1,6 kg CO2e, tak jak quesadilla z grillowanym kurczakiem, są one „średniowęglowe”. Wszelkie potrawy o większym śladzie węglowym, takie jak grillowany stek burrito (3,04 kg CO2e), są oznaczone jako „wysokowęglowe”. Obliczenia obejmują emisje związane z uprawą wszystkich składników, a także z ich transportem, przechowywaniem i gotowaniem. Czy ma to dla nas znaczenie?
6.30 mat rep: Martyna Ogonek
80% Polaków nie wie, w ilu miejscach znajdują się ich dane osobowe
Nie dziwi zatem fakt, że w związku z tym 70% z nas uważa, że nie jesteśmy w stanie zapewnić im należytej ochrony, a na szczycie listy zagrożeń znajduje się wyłudzenie pieniędzy przez oszustów korzystających ze skradzionej tożsamości. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez serwis ChronPESEL.pl i Krajowy Rejestr Długów. Na szczycie listy największych zagrożeń, ankietowani umieścili wyłudzenie zobowiązań finansowych na skradzione dane (68 proc. wskazań). Ponad połowa ankietowanych wskazała także na wycieki danych oraz niewystarczające zabezpieczenia baz firm i instytucji, które przetwarzają informacje na nasz temat. Prawie 40% Polaków obawia się tego, że nie będzie wiedziała co zrobić w przypadku wyłudzenia danych.
6.45 serwis kulturalny
7.00 – 8.00
7.15
Materiał reporterski: Oliwia Krettek
Pokaż mi, czego słuchasz, a powiem Ci jaki jesteś
W badaniu opublikowanym na portalu „Verywell Mind” sprawdzono, jakie cechy osobowości mają fani poszczególnych gatunków muzycznych. Jakie cechy mają miłośnicy popu, a jacy są wyznawcy metalu i rocka?
7.25 Przegląd prasy
7.45 Serwis sportowy
8.00 – 9.00
8.15 gość Poranka: Bartek Kieżun, autor książki „Ateny do zjedzenia” (rozmowa nagrana)
Christopsomo, soutzoukakia, kleftiko, lahanodolmades… Pod tymi nazwami kryje się zaledwie kila spośród wielu greckich przysmaków. Dziennikarz kulinarny i smakosz, Bartek Kieżun, tym razem zabiera nas w podróż po kuchni greckiej i po „laiki agora” – lokalnym targu, ważnym miejscu dla wszystkich Greków.
8.35 Przegląd Prasy zagranicznej (Ada Janiszewska)
8.45 Materiał reporterski: Mateusz Kulik
Ten sweter ukryje Cię przed AI
Naukowcy przy pomocy AI opracowali wzór pozwalający oszukać monitoring. Nietypową grafikę umieścili na swetrze i uzyskali zadowalające rezultaty. |