Kuchnia dawnych wieków, z oszustwami w tle

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2014 10:00
Moda na kucharzenie kwitnie. Blogi kulinarne pojawiają się jak grzyby po deszczu, programy telewizyjne o tej tematyce biją rekordy popularności. W kulinarną pasję włączają się też historycy, archeolodzy, a nawet farmaceuci.
Audio
  • Ewelina Więcek opowiada o sesji "Kulinaria w soczewce wiedzy" (Czwórka/Poranek OnLine)
Kuchnia dawnych wieków, z oszustwami w tle
Foto: Glow Images/East News

Muzeum Historyczne m.st. Warszawy już drugi raz organizuje seminarium pt. "Kulinaria w soczewce wiedzy", które odbędzie się dziś (13 lutego) w staromiejskich piwnicach stolicy. Będzie to spojrzenie na różne aspekty dawnej kuchni. Tajemnice kulinarnych obyczajów naszych przodków będą zdradzać historycy, farmaceuci, archeolodzy, dermatolodzy i orientaliści.

Tematy wykładów zapowiadają się bardzo ciekawie, naukowcy zdradzą co jadali mieszkańcy "barbarzyńskiej” Europy, jak się leczyć nalewkami i jakie stosowano oszustwa kulinarne w XIX wieku.

- XIX wiek to ogromny rozwój chemii, która zaczęła być wykorzystywana również w kuchni - mówi Ewelina Więcek z Muzeum Historycznego, autorka wykładu. - Wtedy bardzo często oszukiwano w przypadku produktów luksusowych jak kawa, herbata czy czekolada. Kupcy fałszowali też mąkę, dodając do niej np. zmielone kości. Chodziło oczywiście o zysk sprzedających - wyjaśnia ekspertka.

Ewelina Więcek podkreśla, że kulinarne oszustwa zdarzały się już wcześniej np. w XVIII wieku, by zadziwić biesiadników, serwowano kurczaka uciekającego z talerza.

Podczas spotkania nie zabraknie informacji z Azji czy Brazylii, a także odkrytych niedawno starych zapisków i informacji kulinarnych sprzed wieków.

Organizatorzy seminarium "Kulinaria w soczewce wiedzy" planują wydanie publikacji obejmującej zagadnienia poruszane na sesjach historyczno-kulinarnych w staromiejskich piwnicach.

(pj/kul)

Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność