Opis |
Zawód "kasjer" nie brzmi dumnie i źle się kojarzy - z długotrwałym tkwieniem w miejscu, monotonią pracy, kiepskim wykształceniem i niskimi zarobkami. Niewiele mówi się o umiejętnościach, które musi posiadać dobry kasjer, znajomości setki kodów, szybkości reakcji i refleksie. Od przyszłego roku mają ruszyć w polskich supermarketach pilotażowe programy samoobsługowego skanowania produktów. Czy brak kasjerów w sklepach to znak czasów? Grzegorz Gawlik zwiedził 6 kontynentów i kilkadziesiąt państw. W trakcie swoich podróży kilkanaście razy ocierał się o śmierć, zniszczył kilkadziesiąt aparatów fotograficznych i mniej więcej tyle samo par butów. Po 11 latach jest na półmetku swojego projektu "100 wulkanów", Naukowcy z Technical Research Centre of Finland pracują nad technologiami przetwórstwa liści, które będzie można wykorzystać w przemyśle kosmetycznym, tekstylnym czy spożywczym.
|