Sztuka jedzenia 20 sierpnia godz. 15:04

Sztuka jedzenia 20 sierpnia godz. 15:04
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2017/08/20 15:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

William Szekspir słynął ze słabości do deserów. W jego sztukach pojawia się około 2 tysięcy odniesień do kulinariów, a słowo uczta pada 100 razy. Jak smakuje czarci rosół, który serwowały czarownice w Makbecie. Czy jedzenie u Szekspira bywa symboliczne? O tym opowie Maja Margasińska. Nasza reporterka, Kaja Zemła zapyta o lody o smaku śmieci, plastiku, metali ciężkich i arszeniku. Mają one zwracać uwagę na ważny problem. To artystyczny projekt tajwańskich studentów, który daje do myślenia. Trójka studentów z Tajwańskiego National University of Arts w wyjątkowo pomysłowy sposób chce zwrócić uwagę na problem zanieczyszczenia wód śródlądowych, mórz i oceanów. Z pobieranej z tych zbiorników wody wyprodukowała lody o niecodziennych smakach – śmieci, plastiku, arszeniku i metali ciężkich.

Goście Maja Margasińska
Playlista
Tagi
Playlista