Sztuka jedzenia 30 grudnia godz. 13:05

Sztuka jedzenia 30 grudnia godz. 13:05
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2018/12/30 13:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

Wybuchowa kuchnia przed sylwestrem Kiedy zamiast talerzy na stole jest biały obrus, z którego można jeść, kucharz nie podaje deseru, a tworzy go na twoich oczach, deser przypomina obraz, który nagle wybucha a i tak możesz go zjeść- wiesz że to nie jest zwykła restauracja, a szef kuchni to artysta. Czarodziej, artysta i mistrz, o którym porozmawiamy to Grant Achatz. Jego restauracja "Alinea" znajduje się Chicago i jest jedną z 14 amerykańskich restauracji, które mają na koncie 3 gwiazdki Michelin. Chef Grant Achatz i jego towarzysze Mike Bahale i Simon Davies, tworzą w kuchni Alinea niezwykłe i bardzo plastyczne dania bazujące na kuchni molekularnej. Zaskoczeniem dla gości mają być tu nie tylko wyjątkowe smaki, ale także sam food design, a konkretnie tzw. art plating. Co ciekawe genialny szef Grant niedawno, w wyniku choroby stracił smak. Historię Granta Achatza opowie Jakub Gutek.

Goście Jakub Gutek, Marcin Budynek
Playlista
Tagi
Playlista