Opis |
Sztuka w stanie rozkładu. Nie chcemy, aby pleśń pojawiła się na jedzeniu, a tym bardziej nie kojarzymy jej ze sztuką. A jednak, ma ona w sobie ukryty potencjał artystyczny. Fotograf Antoine Bridier-Nahmias podjął się wyzwania zmiany oblicza tego powszechnie spotykanego grzyba. Dzięki czemu stało się ono artefaktem i dziełem pod tytułem "Magiczne skażenie. "O spleśniałym jedzeniu" w galerii opowie Alek Hudzik. Skoro poruszamy się w mrocznym klimacie rozkładu, opowiemy też o krwistych daniach opisanych i ugotowanych przez autorkę szwedzkich bestsellerów Camillę Läckberg. Z miłości do jedzenia Szwedka popełniła dwie książki kulinarne: "Smaki z Fjällbacki" i "Biesiada jedzenie i miłość." Na deser będziemy serwować między innymi krwiste lody zjadane przez wampirów w filmie "Tylko kochankowie przeżyją". Dominika Klimek przyjrzy się też innym daniom z horrorów.
|