Sztuka jedzenia 6 stycznia godz. 13:04

Sztuka jedzenia 6 stycznia godz. 13:04
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2019/01/06 13:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

Kuchnia Królewska ( z okazji święta Trzech Króli) Kiełbasy, kiszki, rosół, pieczeń husarska, bigos i flaki - tym żywił się Krol Jan III Sobieski. Dwór Jana III zawsze wyróżniał się dostatkiem. Na obiad, jak ustalił Zygmunt Gloger, podawano "33 półmisków wielkich, 12 lub 13 mniejszych, a na śniadanie i na wieczerzę po 13. Usługiwało 12 - tu paziów ze szlachty". Sobieski lubił uczty, toteż dbał o dobrych kucharzy i konfiturników, o których nie było wówczas łatwo. GOŚĆ - Drian Ordakowski z muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. MATERIAŁ: Królowa Bona i jej związek z kuchnią

Goście Adrian Ordakowski
Playlista
Tagi
Playlista