Opis |
Dziś w programie:
6.15 Ukraina - przegląd najświeższych informacji z portali
6.30 Globalne ocieplenie ma niezwykle negatywne konsekwencje dla naszego środowiska, a nawet dla ludzkiego zdrowia fizycznego i psychicznego
6.45 serwis kulturalny
7.15 Twitter wprowadza specjalne etykiety dla postów rosyjskich mediów rządowych, żeby w ten sposób walczyć z rosyjską dezinformacją.
7.30 przegląd prasy
7.45 serwis sportowy
8.15 gość Poranka:Czy hejt na ruskie pierogi ma sens? Sylwia Majcher, autorka książek "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” i „Mniej mięsa” napisała tak: "Dostaję zdjęcia z kolejnych restauracji, które zmieniają nazwy pierogów. Przekreślone czerwonym mazakiem słowo ruskie, zastąpione zostaje lepiej się teraz kojarzącym przymiotnikiem ukraińskie lub bardziej neutralnymi określeniami: domowe, ziemniaczane, serowe. Rozumiem formę protestu, który może wybrzmiewać nawet w kulinarnej sferze, ale to w przypadku tych pierogów to trochę emocjonalne strzelanie ślepakami. Wrzucanie do jednego garnka ruskich pierogów i buntu przeciwko rosyjskiej agresji nie ma sensu". Dlaczego?
8.40 przegląd prasy zagranicznej.
|