Opis |
W ostatni piątek dużo mówiliśmy o kalafiorze, tym razem naszym gościem na talerzu będzie zielony kalafior lub kapusta szparagowa, czyli popularne brokuły. Są one delikatniejsze w smaku niż zeszłotygodniowy bohater, a co za tym idzie można je komponować z wieloma potrawami. Przed jakimi chorobami chronią brokuły, jakie mają wartości odżywcze i jak je podawać, o tym już po 7.
Ponadto spotkamy się z niewielkim ptaszkiem, którego głos kojarzy prawie każdy. Rudzik, bo o nim mowa, dzięki swoim niewielkim rozmiarom jest w stanie się skutecznie ukryć. Nazwa rudzika wzięła się oczywiście od jego rudych piór. Ptak ten udowadnia, że rozmiar nie ma znaczenia - jest malutki, ale waleczny jak nikt. Broni swojego terytorium do ostatniej kropli krwi.
Będą też wieści pogodowe, sportowe, muzyczne. Posłuchamy również kolejnego fragmentu książki "Tajemnice Kolumba" Steva Berry'ego.
|