Przegląd Kino ze smakiem to opowieść o przepisach, które zmieniają życie, o wspólnym gotowaniu wyzwalającym głębokie uczucia i międzykulturowym porozumieniu nad pełnym talerzem. To także wgląd w kulinaria azjatyckiego kontynentu - od sezonowych koreańskich specjałów po rarytasy eklektycznej singapurskiej kuchni; od przygotowywanych przez mamę japońskich pudełek ze szkolnym lanczem po wymyślne kompozycje mistrzów kuchni z wietnamskich restauracji.
W ramach sekcji kulinarnej możemy obejrzeć następujące produkcje:
Bento udręka reż. Rempei Tsukamoto
Jadłodajnia pod Mewą reż. Naoko Ogigami
Kawałek ziemi reż. Yim Soon-rye
Kulinarne historie: On podaje rybę, ona woli kwiaty reż. Phan Dang Di
Kulinarne historie: Posiłek na planie reż. Pen-ek Ratanaruang
Opowieść o gotującym samuraju reż. Yuzo Asahara
Słodko-gorzki reż. Shogo Kusano
Smak pho reż. Mariko Bobrik
To nie przepis mojej matki reż. Remi M Sali
Festiwal Pięć Smaków odbywa się w tym roku wyłącznie online.
mg/mat prasowe