Kino ze smakiem

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2020 09:00
Do 6 grudnia potrwa jeszcze Festiwal Pięć Smaków. W jego ramach: sekcja kulinarna.
Kadr z filmu Bento udręka reż.Rempei Tsukamoto4
Kadr z filmu "Bento udręka" reż. Rempei Tsukamoto4Foto: mat prasowe

Przegląd Kino ze smakiem to opowieść o przepisach, które zmieniają życie, o wspólnym gotowaniu wyzwalającym głębokie uczucia i międzykulturowym porozumieniu nad pełnym talerzem. To także wgląd w kulinaria azjatyckiego kontynentu - od sezonowych koreańskich specjałów po rarytasy eklektycznej singapurskiej kuchni; od przygotowywanych przez mamę japońskich pudełek ze szkolnym lanczem po wymyślne kompozycje mistrzów kuchni z wietnamskich restauracji. 

W ramach sekcji kulinarnej możemy obejrzeć następujące produkcje:

Bento udręka reż. Rempei Tsukamoto
Jadłodajnia pod Mewą reż. Naoko Ogigami
Kawałek ziemi reż. Yim Soon-rye
Kulinarne historie: On podaje rybę, ona woli kwiaty reż. Phan Dang Di
Kulinarne historie: Posiłek na planie reż. Pen-ek Ratanaruang
Opowieść o gotującym samuraju reż. Yuzo Asahara
Słodko-gorzki reż. Shogo Kusano
Smak pho reż. Mariko Bobrik
To nie przepis mojej matki reż. Remi M Sali

Festiwal Pięć Smaków odbywa się w tym roku wyłącznie online.

mg/mat prasowe