Dzięki przegotowaniu wody można zmniejszyć ilość zawartego w niej mikroplastiku

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2024 18:58
Mikroskopijne cząsteczki plastiku możemy znaleźć właściwie wszędzie. W wodzie, glebie, powietrzu, ale także nawet w ludzkim łożysku. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/New Africa

Jeszcze do niedawna wydawało się, że usunięcie mikro i nanoplastiku jest wręcz niewykonalne. Tymczasem chińscy naukowcy gotując, a następnie filtrując wodę z kranu zawierającą wapń, usunęli niemal 90 procent obecnych w niej tworzyw sztucznych. 

Próbki wody pobrano w Guangzhou w Chinach. Dodano do nich różne ilości mikro i nanoplastiku. Badacze poddali jest gotowaniu przez 5 minut, po czym pozostawiono je do ostygnięcia. Uczeni postanowili zmierzyć zawartość swobodnie unoszącego się plastiku. Jak się okazało, w procesie wrzenia twardej wody, bogatej w substancje mineralne, na drobinach plastiku odkłada się węglan wapnia. Drobne cząsteczki unoszące się w wodzie można odfiltrować na przykład przelewając wodę z czajnika przez filtr do kawy.

mk