Chore serce? Zjedz czekoladę

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2020 17:50
Zjedzenie czekolady przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko wystienia chorób serca.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Alice Tsygankova

Wyniki badań naukowców z Baylor College of Medicine wykazały,  że czekolada jest zdrowa i pomaga zachować zdrowie naczyń krwionośnych.

 Osoby jedzące czekoladę więcej niż raz na tydzień, były o 8% mniej zagrożone chorobą wieńcową, w porównaniu do tych, które jadły ją rzadziej niż raz w tygodniu. 

Czekolada zawiera zdrowe dla serca składniki odżywcze, takie jak flawonoidy, metyloksantyny, polifenole i kwas stearynowy. Mogą one ograniczać stany zapalne i podnosić poziom dobrego cholesterolu.

Zobacz więcej na temat: czekolada serce