Polskie Radio
Section05
czekolada

Jak chłodzić się w upalnie dni?

Kiedy przychodzi lato, na dworze staje cię coraz cieplej. Słońce rozgrzewa zarówno ziemię, jak i nas. Chłodny wiatr przychodzi tylko czasem, a my potrzebujemy szybkich i skutecznych rozwiązań. Jednym z tych ponadczasowych sposobów na wysokie temperatury latem jest chłodzenie się za pomocą temperatur niskich. Choć lód w cieple prędko się rozpuści, odda swoją temperaturę i będzie nam nieco chłodniej. 
Zobacz więcej na temat:  Popołudnik w PR Dzieciom czekolada wakacje 2022 radio dla dzieci

12 kwietnia to Dzień Czekolady. Słodko-gorzka historia

12 kwietnia to Dzień Czekolady. Lubimy ją jeść i pić, poprawia nam nastrój, a do tego, ze względu na dużą zawartość magnezu, dodaje nam zdrowia. Jaka jest historia czekolady i po czym możemy poznać, że wszyscy ci, dzięki którym możemy ją smakować, zostali uczciwie wynagrodzeni?
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Firan czekolada słodycze desery deser czekoladowy jedzenie Ameryka Południowa handel Majowie Aztekowie Krzysztof Kolumb

Kalendarz adwentowy i jego historia

Kiedyś występowały jedynie w formie kolorowych, płaskich pudełek z dwudziestoma czteroma okienkami z mleczną czekoladką w środku. Dziś przybierają najróżniejsze formy. Kalendarz adwentowy, bo o nim mowa, można kupić zarówno w sklepie, jak i online. Można też wykonać go samodzielnie, przy okazji angażując całą rodzinę.
Zobacz więcej na temat:  Trójka społeczeństwo Piotr Firan kalendarz Adwent Boże Narodzenie święta Martyna Masztalerz dzieci rodzice słodycze czekolada

Łukasz Garbal: Wedlowie byli migrantami ekonomicznymi

- Ówczesna Warszawa przyciągała migrantów ekonomicznych. Wielu cukierników było pochodzenia niemieckiego czy szwajcarskiego, jak rodzina Blikle. W Berlinie wtedy zaczynał się kryzys, a Karl Wedel liczył na to, że będzie mógł robić lepsze interesy nad Wisłą. Tak też się stało - mówił w Dwójce Łukasz Garbal, autor książki "Wedlowie. Czekoladowe imperium".
Zobacz więcej na temat:  czekolada Jakub Kukla Warszawa KULTURA

Do kolumbijskiej dżungli po... ziarna kakaowca

Wielu z nas lubuje się w kolumbijskiej kawie arabika. W Kolumbii podobno rosną najlepsze jej ziarna, ale okazuje się, że tym, co najchętniej piją mieszkańcy tego kraju, nie jest wcale kawa, ale kakao. Kolumbijskie odmiany kakaowca są doceniane przez smakoszy czekolady, dlatego Tomasz Sienkiewicz i Krzysztof Stypułkowski postanowili wybrać się do Kolumbii i sprowadzić najlepsze gatunki kakao do Polski. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka czekolada Kolumbia podróże Mateusz Kulik Anna Depczyńska