Nowe zalecenia żywieniowe

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2020 19:12
Podczas V Narodowego Kongresu Żywieniowego ogłoszono nowe zalecenia zdrowego odżywiania. Talerz Zdrowia zamiast Piramidy Zdrowego Żywienia.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/KucherAV

Nowe zasady ogłosił dr hab. Grzegorz Juszczyk, dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Nowy model, nazwany Talerzem Zdrowego Żywienia, wskazuje, że połowa naszych posiłków powinna składać się z warzyw i owoców. Jedna ćwiartka powinna zawierać produkty zbożowe, a ostatnia ćwiartka źródła białka, w tym mięso.

Co więcej, warzyw powinno być na naszym talerzu więcej niż owoców. Największą część produktów zbożowych powinny stanowić te pełnoziarniste, takie jak np. pieczywo razowe, kasza gryczana i owsiana, ciemne makarony oraz płatki owsiane. Wśród źródeł białka wymieniono mięso, ryby, nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy.

Polski Talerz wyróżnia się brakiem zaleceń odnośnie picia szklanki mleka każdego dnia, jak ma to miejsce w zaleceniach amerykańskich.

Zobacz więcej na temat: dieta