Kanapka może być zdrową i smaczną przekąską. Wprowadź kilka zmian Słowo "kanapka" pochodzi z francuskiego canapé i oznaczało małą przekąskę serwowaną na pieczywie, często w eleganckiej formie. Dziś to jedno z najbardziej uniwersalnych dań świata – proste, szybkie i dające nieskończone możliwości smakowe. Jak można zmienić zwykłą kromkę chleba w pyszną, wyrafinowaną i jednocześnie zdrową przekąskę? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo kanapki zdrowie zdrowie i dieta
POLSKIE RADIO 24 Historia alkoholu. "Był uważany za pożywny napój" Alkohol był szeroko wykorzystywany jako lek aż do XX wieku, a pojęcie alkoholizmu powstało w 1852 roku. - Medyk Ludwik Perzyna pisał w swoim poradniku, że dla ludzi pracujących ciężko fizycznie, kieliszek wódki nie zaszkodzi, ale dla ludzi, pracujących głową, jest bardzo szkodliwy - mówiła w Polskim Radiu 24 dr Dorota Dias-Lewandowska. Zobacz więcej na temat: alkohol alkoholizm NAUKA średniowiecze
Jak zachować sprawność mimo upływu lat? O zapobieganiu sarkopenii Nie pozwólmy, żeby "zjadła nas" sarkopenia! To poważny problem medyczny i społeczny - z wiekiem ubywa masy mięśniowej, co prowadzi do ograniczeń sprawności. W audycji "Samo zdrowie" rozmowa o roli białka w naszej diecie oraz roli aktywności fizycznej, czyli o przepisie na długie życie w dobrym zdrowiu. Gościem Małgorzaty Telmińskiej był prof. Jacek Sobocki - chirurg, gastroenterolog. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowie starość
Zaskakujące wyniki badań: nadwrażliwość na gluten nie wynika z glutenu Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) nie wynika z reakcji organizmu na sam gluten, ale ze sposobu, w jaki jelita i mózg oddziałują ze sobą - wynika z dużego przeglądu badań opublikowanego w czasopiśmie "The Lancet". Zdaniem ekspertów odkrycie to może - i powinno - na nowo zdefiniować podejście do definiowania, diagnozowania i leczenia nadwrażliwości na gluten. Zobacz więcej na temat: zdrowie odżywianie NAUKA
Jesień w pełni. Naukowcy: warto pamiętać o witaminie D i rozsądnej suplementacji Wraz z nadejściem chłodnych miesięcy wzrasta liczba infekcji, w tym przeziębień, grypy i zakażeń wirusowych. Eksperci Śląskiego Uniwersytetu Medycznego przypominają, że jesienno-zimowy spadek odporności może wynikać z mniejszej aktywności fizycznej, zmian w diecie i ograniczonej syntezy witaminy D. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo witaminy jesień zima infografika
Jak uniknąć przeziębień zimą? Rady ekspertów Wraz z nadejściem chłodnych miesięcy rośnie liczba infekcji - od przeziębień po grypę. Eksperci Śląskiego Uniwersytetu Medycznego przypominają, że jesienno-zimowy spadek odporności wynika m.in. z mniejszej aktywności fizycznej, zmian w diecie i ograniczonej syntezy witaminy D. Zobacz więcej na temat: POLSKA NAUKA zima witaminy
Ograniczanie cukru w dzieciństwie, to zdrowsze serce w wieku dorosłym Ograniczenie dzieciom spożycia cukru w początkowym okresie ich życia, włącznie z okresem płodowym, ma związek z niższym ryzykiem różnych chorób układu krążenia w wieku dorosłym, w tym zawału serca, niewydolności serca, a także udaru mózgu – wynika z badania, które publikuje czasopismo „BMJ”.Jak zaznaczają autorzy pracy, największą ochronę przed problemami z układem krążenia w dorosłości zapewnia ograniczenie cukru od momentu poczęcia (czyli już przez mamę, która zaszła w ciążę) aż do 2. roku życia dziecka. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie dziecka cukier serce
Hanna Stolińska: bardzo tkwimy w mitach żywieniowych Jak się odżywiać, by wzmacniać odporność, poprawiać dobrą kondycję organizmu oraz schudnąć? O tym rozmawiamy z Hanną Stolińską, dietetyk kliniczną i autorką książki "Na zdrowie! Świadome jedzenie, które zmienia życie". Zobacz więcej na temat: Czwórka odżywianie żywność zdrowe odżywianie jedzenie Hanna Stolińska Kamil Jasieński
Brzuch jak balon? To może być SIBO Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego to problem, z którym boryka się prawie 20% populacji. Choć jelitowe bakterie są potrzebne, czasami jest ich dużo za dużo i produkują gaz, który jest przyczyną bólu i ogromnych dolegliwości. Gościem w audycji "Samo zdrowie" była Agnieszka Madejczyk, dietetyczka kliniczna, z którą o objawach, przyczynach SIBO, także o tym, jak ważne, także dla psychiki, jest leczenie tego schorzenia rozmawiała Małgorzata Telmińska. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowie mikrobiota jelita
Shoty witaminowe. Czy warto je stosować? "Jeśli dieta kuleje, puszka nie pomoże" Shoty witaminowe to niewielkie butelki lub puszki pełne skoncentrowanych składników odżywczych, które mają wspierać odporność, dodać energii i poprawić samopoczucie. Ale czy rzeczywiście są tak skuteczne, jak obiecują producenci? Zobacz więcej na temat: zdrowie napoje witaminy
Jesienna dieta odporności - co nas wzmocni, gdy za oknem plucha Przychodzi czas pożegnania z letnimi smakami. Przed nami trudny czas infekcji, deszczu za oknem, braku słońca. Jak wesprzeć swoje zdrowie i samopoczucie jesienną dietą? O ty, co jesienią i zimą powinno się znaleźć na naszym talerzu mówiła w Polskim Radiu 24 dr Iwona Sajór, dietetyczka kliniczna. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowie Małgorzata Telmińska
Rezygnacja z owoców to błąd. Ekspertka obala dietetyczny mit Coraz więcej osób, próbując schudnąć, rezygnuje z owoców w przekonaniu, że zawarty w nich cukier szkodzi sylwetce. To niebezpieczny trend – ostrzega Katarzyna Lisiecka, dietetyczka kliniczna z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu. Jak zaznacza specjalistka, to właśnie te produkty są niezbędnym elementem zdrowej diety i źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zobacz więcej na temat: owoce zdrowie witaminy minerały cukier
Polacy rezygnują z owoców. "To niebezpieczny trend" Cukier zawarty w owocach szkodzi sylwetce? Coraz więcej Polaków wierzy, że tak. Próbując schudnąć, całkowicie rezygnują z tego produktu. Dietetyczka Katarzyna Lisiecka ostrzega, że to niebezpieczny trend. - Owoce rzeczywiście zawierają cukier, ale są też cennym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika - wyjaśnia. Zobacz więcej na temat: owoce warzywa zdrowie POLSKA
Światowy Dzień Chleba. Maks Smółka radzi, jak zrobić dobry zakwas na chleb Bohater polskiego stołu, a także jeden z najstarszych i najważniejszych produktów w historii ludzkości. Choć półki sklepowe uginają się pod różnorodnymi bochenkami, nie każdy chleb jest tak samo wartościowy. Chleb to nie tylko podstawa diety w wielu kulturach, ale też symbol gościnności i wspólnoty. Wypiekany od tysięcy lat, przeszedł długą drogę - od prostych placków z mąki i wody po dzisiejsze rzemieślnicze bochny na zakwasie. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Chleba. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska chleb żywność jedzenie pieczywo pieczenie chleba
Co najbardziej pomaga na zaparcia? Naukowcy: owoce, w szczególności kiwi Choć o zaparciach rzadko mówi się głośno, to dotykają one nawet co trzeciego dorosłego Polaka. Problem, który wydaje się błahy, w rzeczywistości może znacząco pogarszać jakość życia i być sygnałem poważniejszych schorzeń. Zobacz więcej na temat: zdrowie owoce
Bitwa o mięso. Koniec z roślinnymi burgerami, stekami i kiełbasą? Parlament Europejski opowiedział się za zakazem używania określeń takich jak "burger", "stek" czy "kiełbasa" w odniesieniu do produktów roślinnych. Celem regulacji jest uniemożliwienie producentom żywności roślinnej stosowania nazw kojarzonych z mięsem. To - zdaniem zwolenników nowej regulacji - ma zapobiec wprowadzaniu konsumentów w błąd. Projekt jest postrzegany jako zwycięstwo środowisk rolniczych, które od dawna krytykowały praktykę używania terminów mięsnych w marketingu alternatyw roślinnych. Nie oznacza to jednak, że takie przepisy wejdą w życie. To na razie tylko stanowisko PE do negocjacji z unijnymi krajami. Od wyniku tych rokowań zależy ostateczny kształt przepisów. I zanim zostaną one ewentualnie przyjęte minie jeszcze kilka lat. Zobacz więcej na temat: wegetarianizm mięso Parlament Europejski przepisy jedzenie
Źle pojmowany frutarianizm może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie Kilka dni temu świat obiegła wiadomość o śmierci 27-letniej Karoliny z Warszawy, która osiem lat temu rozpoczęła estramalną dietę wegańską spożywając wyłącznie surowe owoce. Dziewczyna w chwili śmierci ważyła 27 kg. Eksperci ostrzegają, że źle pojmowany frutarianizm może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowie i dieta owoce STYL ŻYCIA cukrzyca infografika
Deficyt kaloryczny - warto się nim zainteresować, jeśli chcesz schudnąć Deficyt kaloryczny to jedno z kluczowych zagadnień związanych z redukcją masy ciała. Zobacz więcej na temat: zdrowie żywność jedzenie