Mikroflora jelitowa ma wpływ na pracę mózgu. Bakterie uwielbiają warzywa i owoce Troszcząc się o bakterie żyjące w jelitach, dbamy jednocześnie o prawidłową pracę mózgu. Zmniejszamy ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Przykładem dobrych bakterii są probiotyki, obecne m.in. w kiszonkach, kefirze, jogurtach, co potwierdzają badania prowadzone na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Zobacz więcej na temat: mózg zdrowie jelita bakterie
Dieta chorego na nowotwory jest elementem terapii. Musi być ustalona przez lekarzy - Problem niedożywienia, także w przypadku nowotworów, pojawia się już przy 5-procentowej utracie masy ciała. W przypadku chorego ważącego 80 kilogramów utrata 4 kg tylko pozornie nie jest problemem, bo czeka go walka o życie i musi mieć na to siłę - powiedział w Polskim Radiu 24 dr n. med. Paweł Kabata, onkolog-chirurg. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Artur Wolski medycyna nowotwory
Szpital jak restauracja? W tej placówce pacjenci decydują, co zjedzą na obiad W Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie ruszył pilotażowy program "Pacjent wybiera", który pozwala hospitalizowanym samodzielnie decydować o tym, co zjedzą na obiad. To pierwsza taka inicjatywa w Małopolsce i jedna z nielicznych w Polsce. Zobacz więcej na temat: szpital obiad Kraków
Otyłość to choroba, nie defekt. Program KOS-BAR daje szansę pacjentom - Program KOS-BAR wejdzie na stałe do koszyka usług medycznych NFZ od stycznia 2026 roku. Dotyczy najcięższych przypadków chorobliwej otyłości, ze wskaźnikiem otyłości powyżej 35-40 BMI. W formie pilotażowej program KOS-BAR działa już od paru lat i cieszy się uznaniem lekarzy oraz pacjentów - powiedziała w Polskim Radiu 24 Ewa Godlewska z Fundacji na Rzecz Leczenia Otyłości. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 medycyna otyłość
Zdrowe śniadanie przed szkołą i do szkoły. Eksperci: to paliwo dla mózgu dziecka Śniadanie to pierwszy i jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dla dzieci ma szczególne znaczenie – to paliwo nie tylko dla ciała, ale przede wszystkim dla mózgu. Odpowiednio skomponowane wpływa na koncentrację, pamięć i zdolność uczenia się. Eksperci żywieniowi, w pierwszych dniach roku szkolnego przypominają, że zarówno pierwsze śniadanie w domu, jak i drugie zabierane do szkoły, powinny być pożywne i nie "na słodko". Zobacz więcej na temat: śniadanie dzieci zdrowie szkoła
Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko choroby Alzheimera Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko choroby Alzheimera, zwłaszcza u osób genetycznie do niej predysponowanych – wynika z badania, które publikuje czasopismo "Nature Medicine". Zobacz więcej na temat: zdrowie medycyna choroba Alzheimera
Dieta chorych na nowotwory. To ważny element terapii - Chory, któremu podawane są leki antynowotworowe, musi mieć silny organizm, aby taka terapia odniosła pozytywny skutek. Dlatego tak ważna jest jego dieta, bo żywienie jest jednym z elementów wspierających leczenie, tak samo jak porada psychologiczna i rehabilitacja - powiedziała w Polskim Radiu 24 dr n.med. i n. o zdrowiu Iwona Sajór, dietetyk kliniczny. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Małgorzata Telmińska nowotwory
Dieta oparta na roślinach zmniejsza ryzyko raka, cukrzycy i chorób serca Dieta oparta głównie na produktach pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko współwystępowania różnych chorób przewlekłych, jak np. choroba nowotworowa i choroba kardiometaboliczna - wynika z szeroko zakrojonego badania międzynarodowego. Artykuł na ten temat zamieściło czasopismo "Lancet Healthy Longevity". Zobacz więcej na temat: rośliny rośliny strączkowe nowotwory cukrzyca
Frytki zwiększają ryzyko cukrzycy. Co z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi i ryżem? Spożywanie trzech porcji frytek tygodniowo wiąże się z 20 proc. wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, natomiast jedzenie podobnych ilości ziemniaków w innej postaci - gotowanych, pieczonych czy puree - nie ma tak istotnego efektu - wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie "The BMJ". Zobacz więcej na temat: ziemniaki cukrzyca zdrowie
Co pić podczas upałów, żeby się nie odwodnić? Sama woda to za mało Podczas upałów zapotrzebowanie na płyny rośnie tak bardzo, że trudno je zaspokoić tylko pijąc wodę. Dlatego warto sięgać po produkty z dużą zawartością wody - owoce, warzywa oraz po dania płynne lub półpłynne. Jak informuje IMGW, w najbliższych dniach temperatury maksymalne mogą, zależnie od części Polski, przekroczyć 30 st. C. W piątek na zachodzie kraju temperatura maksymalna może sięgnąć 35-37 st. C. Zobacz więcej na temat: upały woda wakacje zdrowie
Jak do września zgubić kilka kilogramów? Odpowiada Paulina Ihnatowicz Lody, gofry, mrożona kawa - latem łatwo zatracić się w jedzeniu słodkich przekąsek, a potem wskazanie na wadze zaskakuje. Razem z Pauliną Ihnatowicz rozmawialiśmy w Czwórce o letnich sposobach na odchudzanie, a także o tym, co i jak jeść, żeby potem czuć się dobrze. Zobacz więcej na temat: Czwórka aktywność aktywność fizyczna zdrowie zdrowie i dieta odżywianie zdrowe odżywianie dietetyczka dietetyk Piotr Galus
Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam. Czym słodzone są napoje w Polsce? Amerykański prezydent Donald Trump powiadomił, że koncern Coca-Cola zgodził się po rozmowie z nim na wykorzystywanie cukru trzcinowego w swych napojach sprzedawanych w USA. Koncern nie potwierdził tych doniesień. Obecnie coca-cola w Stanach Zjednoczonych jest słodzona syropem glukozowo-fruktozowym. Czym słodzone są najczęściej napoje w Polsce? Co jest najlepsze z punktu widzenia konsumenta? Zobacz więcej na temat: cukier jedzenie zdrowie
Czy warto zrobić detoks? Fakty i mity Nie mają sensu wszelkie "detoksy" cukrowe czy kofeinowe, dlatego, że to jest odcięcie szybkie i rewolucyjne danego składnika, który jest używany, więc zaraz organizm zamanifestuje i pokaże nam co to jest efekt odstawienny, który jest bardzo nieprzyjemny - powiedziała w Polskim Radiu 24 w audycji "Samo zdrowie" Milena Nosek, dietetyczka kliniczna. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 medycyna Małgorzata Telmińska zdrowie detoks odżywianie
Dietetyczka: w wakacje łatwiej zadbać o zdrowie i sylwetkę W wakacje łatwiej zadbać o zdrowie i sylwetkę. Sezon letni może być dobrym początkiem zmian, które warto kontynuować także w pozostałych porach roku, aby cieszyć się lepszą kondycją i zdrowiem na długie lata. Zobacz więcej na temat: zdrowie aktywność fizyczna odchudzanie
Szpitalna dieta po nowemu. W menu królik i owoce morza Ministerstwo Zdrowia chce zmienić zasady żywienia pacjentów szpitalnych. Pilotażowy program "Dobry posiłek", wprowadzony przez rząd Mateusza Morawieckiego, ma zostać zakończony, zaś w jego miejsce szykowane są nowe wytyczne - do menu mają dołączyć m.in. masło orzechowe bez cukru i soli, bataty, jagnięcina, królik i krewetki. Zobacz więcej na temat: POLSKA zdrowie Ministerstwo Zdrowia ochrona zdrowia szpital
Naukowcy: rapamycyna przedłuża życie. Podobnie jak ograniczenie jedzenia Przeciwstarzeniowe działanie leku o nazwie rapamycyna niemal dorównuje korzystnemu wpływowi ograniczeń dietetycznych – informuje pismo "Aging Cell". Rapamycyna, znana też jako sirolimus, jest obecnie stosowana w transplantologii jako lek immunosupresyjny (zapobiegający odrzuceniu przeszczepu), hamuje bowiem aktywację limfocytów T. Zobacz więcej na temat: zdrowie długość życia NAUKA badania
Jak grillować z głową? Garść porad od dietetyczki Połowę talerza powinny zajmować warzywa, jedną trzecią chude mięso lub ryba, a pozostałą część - dodatek skrobiowy. Dietetyczka kliniczna doktor Agnieszka Białkowska mówiła w Polskim Radiu 24 w audycji "Samo zdrowie", jak grillować z głową. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Małgorzata Telmińska grill odżywianie
Matcha - czym jest i jakie ma właściwości? Czy picie matchy jest dobre dla zdrowia? Japońska zielona herbata matcha zyskuje w Polsce na popularności. Smak ma dość charakterystyczny i nie przypadnie do gustu każdemu. Czy warto jej spróbować? Jakie korzyści dla naszego zdrowia płyną z jej regularnego picia? Zobacz więcej na temat: herbata Japonia jedzenie