Polskie Radio
Section05

dieta

Światowy Dzień Chleba. Maks Smółka radzi, jak zrobić dobry zakwas na chleb

Bohater polskiego stołu, a także jeden z najstarszych i najważniejszych produktów w historii ludzkości. Choć półki sklepowe uginają się pod różnorodnymi bochenkami, nie każdy chleb jest tak samo wartościowy. Chleb to nie tylko podstawa diety w wielu kulturach, ale też symbol gościnności i wspólnoty. Wypiekany od tysięcy lat, przeszedł długą drogę - od prostych placków z mąki i wody po dzisiejsze rzemieślnicze bochny na zakwasie. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Chleba.
Zobacz więcej na temat:  Agnieszka Kunikowska chleb żywność jedzenie pieczywo pieczenie chleba

Bitwa o mięso. Koniec z roślinnymi burgerami, stekami i kiełbasą?

Parlament Europejski opowiedział się za zakazem używania określeń takich jak "burger", "stek" czy "kiełbasa" w odniesieniu do produktów roślinnych. Celem regulacji jest uniemożliwienie producentom żywności roślinnej stosowania nazw kojarzonych z mięsem. To - zdaniem zwolenników nowej regulacji - ma zapobiec wprowadzaniu konsumentów w błąd. Projekt jest postrzegany jako zwycięstwo środowisk rolniczych, które od dawna krytykowały praktykę używania terminów mięsnych w marketingu alternatyw roślinnych. Nie oznacza to jednak, że takie przepisy wejdą w życie. To na razie tylko stanowisko PE do negocjacji z unijnymi krajami. Od wyniku tych rokowań zależy ostateczny kształt przepisów. I zanim zostaną one ewentualnie przyjęte minie jeszcze kilka lat.
Zobacz więcej na temat:  wegetarianizm mięso Parlament Europejski przepisy jedzenie

Źle pojmowany frutarianizm może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie

Kilka dni temu świat obiegła wiadomość o śmierci 27-letniej Karoliny z Warszawy, która osiem lat temu rozpoczęła estramalną dietę wegańską spożywając wyłącznie surowe owoce. Dziewczyna w chwili śmierci ważyła 27 kg. Eksperci ostrzegają, że źle pojmowany frutarianizm może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie. 
Zobacz więcej na temat:  zdrowie zdrowie i dieta owoce STYL ŻYCIA cukrzyca infografika

Dlaczego czujemy się gorzej jesienią? Naturalne sposoby na walkę z jesiennym przesileniem

Krótsze dni, mniej słońca, spadek energii i obniżony nastrój - jesienne przesilenie dopada wiele osób. Objawami przesilenia jesiennego są przewlekłe zmęczenie, nadmierna senność, problemy z zasypianiem lub częste wybudzanie w nocy oraz spadek kondycji fizycznej, psychicznej i odporności. Choć to naturalna reakcja organizmu na zmieniające się warunki atmosferyczne, nie musimy biernie się jej poddawać.
Zobacz więcej na temat:  jesień zdrowie suplementy diety pogoda

Dieta chorego na nowotwory jest elementem terapii. Musi być ustalona przez lekarzy

- Problem niedożywienia, także w przypadku nowotworów, pojawia się już przy 5-procentowej utracie masy ciała. W przypadku chorego ważącego 80 kilogramów utrata 4 kg tylko pozornie nie jest problemem, bo czeka go walka o życie i musi mieć na to siłę - powiedział w Polskim Radiu 24 dr n. med. Paweł Kabata, onkolog-chirurg. 
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Artur Wolski medycyna nowotwory

Otyłość to choroba, nie defekt. Program KOS-BAR daje szansę pacjentom

- Program KOS-BAR wejdzie na stałe do koszyka usług medycznych NFZ od stycznia 2026 roku. Dotyczy najcięższych przypadków chorobliwej otyłości, ze wskaźnikiem otyłości powyżej 35-40 BMI. W formie pilotażowej program KOS-BAR działa już od paru lat i cieszy się uznaniem lekarzy oraz pacjentów - powiedziała w Polskim Radiu 24 Ewa Godlewska z Fundacji na Rzecz Leczenia Otyłości. 
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 medycyna otyłość

Zdrowe śniadanie przed szkołą i do szkoły. Eksperci: to paliwo dla mózgu dziecka

Śniadanie to pierwszy i jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dla dzieci ma szczególne znaczenie – to paliwo nie tylko dla ciała, ale przede wszystkim dla mózgu. Odpowiednio skomponowane wpływa na koncentrację, pamięć i zdolność uczenia się. Eksperci żywieniowi, w pierwszych dniach roku szkolnego przypominają, że zarówno pierwsze śniadanie w domu, jak i drugie zabierane do szkoły, powinny być pożywne i nie "na słodko".
Zobacz więcej na temat:  śniadanie dzieci zdrowie szkoła