Istnieje teoria mówiąca o tym, że spożywanie posiłków we wcześniejszych porach może przyczyniać się do utraty zbędnych kilogramów. Naukowcy w celu jej sprawdzenia przez 12 tygodni badali 41 dorosłych z nadwagą.
Podczas badania, dwudziestu jeden dorosłych przestrzegało czasowego schematu odżywiania, ograniczając jedzenie do określonych godzin i zjadało 80% kalorii przed godziną 13:00. Pozostałych 20 uczestników jadło o zwykłej porze przez 12 godzin, spożywając połowę dziennych kalorii po godzinie 17:00. Wszyscy uczestnicy spożywali te same, wstępnie przygotowane, zdrowe posiłki, które były przewidziane w badaniu. Masę ciała i ciśnienie krwi mierzono na początku badania, a następnie po 4 tygodniach, 8 tygodniach i 12 tygodniach.
Analiza wykazała, że osoby w obu tych grupach schudły i miały obniżone ciśnienie krwi niezależnie od tego, o której porze jedli.
Jak mówi jeden z autorów badania: „Myśleliśmy, że grupa z ograniczeniem czasowym straci więcej na wadze, jednak tak się nie stało. Nie widzieliśmy żadnej różnicy w utracie wagi u osób, które zjadły większość kalorii wcześniej w porównaniu z tymi, które jadły w późniejszych porach dnia. Nie widzieliśmy również żadnego wpływu na ciśnienie krwi”.
aj