Już wcześniejsze badania wskazywały na niezwykle korzystny wpływ kimchi dla mikrobiomu układu pokarmowego u ludzi. Teraz naukowcy postanowili sprawdzić czy codzienne i regularne spożywanie tej poprawy przekłada się na zmniejszenie ryzyka otyłości ogólnej albo brzusznej. Ta druga, zdaniem specjalistów, jest szczególnie groźna dla naszego zdrowia. W nowym badaniu Health Examinees w ramach programu Korean Genome and Epidemiology przeanalizowano dane niemal 116 tysięcy osób. W ankiecie znalazły się informacje o diecie i stylu życia.
Ostatecznie otyłość stwierdzono u około 36 procent mężczyzn i 25 procent kobiet. W przypadku mężczyzn okazało się, że wśród osób zjadających 1-3 porcji kimchi dziennie otyłość zdarza się rzadziej, niż wśród panów spożywających najwyżej jedną porcję kimchi dziennie. Częste jedzenie kimchi z rzodkwi zauważalnie zmniejszało ryzyko otyłości brzusznej u mężczyzn (o 8 %) i u kobiet (o 11%) w porównaniu do osób nie jedzących tego produktu.
mk