To śniadanie sprawia, że jesteśmy bardziej atrakcyjni

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2024 21:32
Najnowsze badania udowadniają, że konkretna ilość spożywanych węglowodanów podczas śniadania może wpływać na to, jak atrakcyjni jesteśmy dla innych osób.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/yay.design

Jak się okazuje twarze osób jedzących śniadanie o wysokim indeksie glikemicznym, czyli zawierające rafinowane węglowodany, o których wiadomo, że podnoszą poziom cukru we krwi - są postrzegane jako mniej atrakcyjne, zarówno u mężczyzn, jak i kobiet.

Badania sugerują również, że przewlekłe spożywanie rafinowanych węglowodanów podczas śniadań i przekąsek jest powiązane z niższymi ocenami atrakcyjności niezależnie od takich czynników, jak BMI czy wiek. A co najciekawsze, do tej pory spożywanie w tym czasie żywności wysokoenergetycznej często łączono z wyższymi wskaźnikami atrakcyjności.

mk