Section00
Zabawa kulinarna w PRDBaw się z nami
Section01

ZOSTAŃ KULINARNYM DETEKTYWEM! BĘDZIE PYSZNIE

Słuchaj „Poranka” Polskiego Radia Dzieciom i gotuj razem z nami. Codziennie od poniedziałku do czwartku o 7.45 w radiowej kuchni przyrządzamy tajemniczą potrawę tygodnia, dodając do niej kolejne składniki. Waszym zadaniem jest odgadnięcie jej nazwy. Odpowiedzi wpisujcie w komentarzu pod poniższym postem. Do dzieła! Zestawy rodzinnych upominków czekają!

ryba z makiem, czyli święta ze smakiem
zostań kulinarnym detektywem

|| ||
Potrawa tygodnia 2. Odsłona 4

Ostatnia porcja składników tajemniczej potrawy tygodnia to: 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej i 60 g masła. Co należy z nimi zrobić? O tym załączonym nagraniu prosto z naszej radiowej kuchni. Zapraszamy!

00:00
07:08
|| ||
Potrawa tygodnia 2. Odsłona 3

Środowe zamieszanie w kuchni trwa. Dziś łączymy efekty pracy dwóch poprzednich etapów przygotowywania potrawy. Opcjonalnie można dodać kwaśną marmoladę lub powidła. Czy już wiecie jaka to potrawa?  

00:00
06:33
|| ||
Potrawa tygodnia 2. Odsłona 2

1 litr mleka, 3/4 szklanki cukru, 200 g masła, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 9 łyżek kaszy manny, sok z cytryny. Jak te składniki ze sobą połączyć? Posłuchajcie jak zrobiły to Hania i jej asystentka Martyna. 

00:00
03:55
|| ||
Potrawa tygodnia 2. Odsłona 1

W drugim tygodniu zabawy kulinarnej "Ryba z makiem, czyli święta ze smakiem" w Polskim Radiu Dzieciom przygotowujemy kolejną tajemniczą potrawę. Ten przysmak jest słowiańskim ciastem obrzędowym. Zanim pojawił się nasz słynny piernik, pojawiło się nasze tajemnicze ciasto. Do jej wykonania potrzebny będzie mikser oraz następujące składniki: 500 g mąki pszennej, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, 200 g masła, 2 łyżki płynnego miodu. 2 duże jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Co należy z nimi zrobić? O tym Tosia i jej asystentka Martyna w załączonym nagraniu. Zapraszamy!  

00:00
07:40
|| ||
Potrawa tygodnia. Odsłona 4

W naszej radiowej kuchni w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa. Nazwa w tym przypadku okazała się dość myląca bo my zmieliliśmy w niej odsączony z mleka mak. Potrzebowaliśmy także 2/3 szklanki miodu, 120 g. namoczonych rodzynków, 120 g. sparzonych i obranych migdałów i koniec. Co należy z nimi zrobić? Zapraszamy do wysłuchania relacji z naszej radiowej kuchni!

00:00
06:15
|| ||
Potrawa tygodnia. Odsłona 3

W naszej radiowej kuchni dodajemy kolejne składniki tajemniczej potrawy tygodnia. Odmierzamy 1 szklankę maku, następnie 2 szklanki mleka, które przelewamy do garnka. Mak gotujmy w przygotowanym mleku. Najlepiej gotować na małym ogniu, żeby mleko się nie przypaliło. Hania i jej asystentka Martyna już prawie skończyły przygotowywanie świątecznej potrawy. Przed nami ostatnia porcja składników naszego świątecznego specjały. Jaka to potrawa?

00:00
04:01
|| ||
Potrawa tygodnia. Odsłona 2

Mąka do oprószenia stolnicy i roztrzepane jajko. To kolejne składniki potrzebne do przygotowania potrawy tygodnia w zabawie "Ryba z makiem, czyli święta ze smakiem" w Polskim Radiu Dzieciom. Co dalej? O tym w następnej odsłonie naszej podpowiedzi.

00:00
06:15
|| ||
Potrawa tygodnia. Odsłona 1

Zaczynamy przedświąteczne pitraszenie. W naszej radiowej kuchni zabieramy się do przygotowania tajemniczej potrawy tygodnia. Hania i jej asystentka Martyna, dodały do niej pierwsze składniki: 300 g mąki, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru i 1-2 żółtka.Czy już wiecie jaka to potrawa?

00:00
05:41

KULINARKI, CZYLI CO KAŻDY KUCHARZ WIEDZIEĆ

Na dwa tygodnie audycja „Smak na tak” w Polskim Radiu Dzieciom zamienia się w cykl „Kulinarki, czyli co każdy kucharz wiedzieć powinien”. Poznacie w nim mi.in. słowniczek terminów, miary i wagi oraz przybory niezbędne w każde kuchni. Taka wiedza może być podczas przygotowywania świątecznych potraw.
Kto nie zdąży posłuchać audycji o 8.30 ma jeszcze szansę klikając poniżej.

|| ||
Kulinarki, czyli co każdy kucharz wiedzieć powinien. Cz. 7

00:00
04:10
|| ||
Kulinarki, czyli co każdy kucharz wiedzieć powinien. Cz. 6

00:00
04:00
|| ||
Kulinarki, czyli co każdy kucharz wiedzieć powinien. Cz. 5

00:00
03:53
|| ||
Kulinarki, czyli co każdy kucharz wiedzieć powinien. Cz. 4

00:00
04:38
|| ||
Kulinarki, czyli co każdy kucharz wiedzieć powinien. Cz. 3

00:00
04:47
|| ||
Kulinarki, czyli co każdy kucharz wiedzieć powinien. Cz. 2

00:00
05:18
|| ||
Kulinarki, czyli co każdy kucharz wiedzieć powinien. Cz. 1

00:00
05:18

Zabawa kulinarna w Polskim Radiu Dzieciom