Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 10.10.2018

Kuchnia koreańska. Jak Marta Dymek oczyszcza lodówkę

- Ostatnie lata spędziłam na przemieszczaniu się w różne miejsca - opowiada Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. - Zdecydowanie często wypadało to gdzieś w Azji i stamtąd przywiozłam sporo różnych publikacji i książek - dodaje. 
Posłuchaj
  • Marta Dymek poleca kuchnię koreańską i gotuje bibimbap (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Czytaj także

Jedną z książek, które Marta Dymek przywiozła z podróży jest "The Korean Kitchen: 75 Healthy, Delicious and Easy Recipes". Jak na nią trafiła opowiadała Michałowi Piwowarkowi. - W Korei byłam na zaproszenie ambasady oraz ministerstwa. W związku z tym mogłam "męczyć" przeróżnych urzędników, z którymi się spotykałam o pomoc w zdobywaniu materiałów, przepisów i inspiracji - wspomina. 

Istotną informacją jest funkcjonowanie w Korei osobnego ministerstwa, które zajmuje się opieką nad kuchnią narodową i tradycjami kulinarnymi. - Tam bardzo poważnie traktuje się jedzenie - mówi Marta Dymek. - Kuchnia koreańska jest teraz bardzo modna, to zasługa działań koreańskich urzędników - dodaje. 

A co znajdziemy w książce "The Korean Kitchen: 75 Healthy, Delicious and Easy Recipes"? Który rozdział zasługuje na szczególną uwagę? Jaką potrawę Marta Dymek przygotowała w towarzystwie Michała Piwowarka? I jak dzięki temu pozbyła się resztek z lodówki? O tym w rozmowie z audycji "Pierwsze słyszę". 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek 

Data emisji: 10.10.2018

Godzina emisji: 7.15

pj