X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Polskie Radio
Section05
kuchnia

NASZ WYWIAD Kuchnia Unii Lubelskiej. Rej zostawił przepis na buraczki

- Mikołaj Rej opisywał, jak podkisić buraczki – po to, by zastąpić nimi cytrynę. Ziemniaki jeszcze nie dotarły z Ameryki, choć pierwsze indyki spacerowały już przy dworze Zygmunta Augusta. Robiono za to puree z pasternaku, uznawane za afrodyzjak – opowiadał portalowi prof. Jarosław Dumanowski. Kuchni czasów Unii Lubelskiej, 450 lat po jej zawarciu, oraz kulturze tamtych czasów poświęcony będzie tegoroczny Europejski Festiwal Smaku w Lublinie.
Zobacz więcej na temat:  NASZ WYWIAD HISTORIA Lublin kuchnia kuchnia polska

TYLKO U NAS Grochówka i chleb. Piknik wojskowy w Katowicach od kuchni

10 tys. porcji grochówki i 1500 bochenków chleba wypiekanego na miejscu przygotowali żołnierze na piknik wojskowy w Katowicach, który zwieńczył uroczystą defiladę Sił Zbrojnych w Święto Wojska Polskiego. Uczestnicy festynu chętnie kosztowali wojskowej kuchni, którą przybliżył portal PolskieRadio24.pl.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA wojsko Wojsko Polskie Święto Wojska Polskiego Katowice Śląsk kuchnia chleb

Na straganie w dzień targowy...

Uwielbiam stragany i bazary, które nie płoszą azjatyckimi ersatzami damskiej konfekcji, lecz kuszą... Cenami, jakością, świeżością, ale przede wszystkim bezpośrednim kontaktem że sprzedawcą z "ludzką" twarzą. Taki nie tylko nie oszuka, to jeszcze doradzi, który gatunek wiśni jest dobry na sok, który do ciasta i czy pierwsze tegoroczne jabłka są na już, czy na tzw. zaś. A jak po kilku zakupach rozpozna klienta, to dorzuci garść slodziutkich węgierek i pogawędzi o zaletach rokitnika.
Zobacz więcej na temat:  Małgorzata Raducha kuchnia