Piekielnie ostra wystawa, czyli jak wygląda najostrzejsza papryczka świata? Nie są duże, zazwyczaj mają kolor czerwony, czasami żółty bądź zielony, a dla swoich wielbicieli są piękne i fascynujące. A przede wszystkim są piekielnie ostre – tak bardzo, że można je oglądać tylko za szybą. To papryczki, które można podziwiać w łódzkiej Palmiarni. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie papryka przyprawy Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka kuchnia
Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania - Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie kuchnia jedzenie hobby Marta Hoppe
Kuchnia japońska - nie tylko sushi. Wiele ją łączy z kuchnią polską Maori Murota przywołuje smaki z dzieciństwa spędzonego w Tokio i receptury, z których korzystały jej babcia i mama. Swoją książkę napisała jednak we Francji, gdzie zamieszkała na stałe. Okazuje się, że domową kuchnię japońską można odtworzyć z lokalnych, europejskich produktów. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnia japońska gotowanie Kamil Jasieński kuchnia jedzenie Japonia
Jagodzianki - pocałunek lata. Czas na święto tych wypieków - 2 lipca to najlepsza data Basia Starecka, dziennikarka kulinarna, chciałaby, żeby jagodzianka - miękka, słodka bułeczka, bogato nadziewana jagodami - a nie dżemem - miała swój dzień w kalendarzu. Według niej i ekspertów Klubu Wielkiej Jagody najlepsza data na to święto to 2 lipca. Zdradzamy dlaczego! Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Marta Hoppe kuchnia kuchnia regionalna lato wakacje jagody
Krakowska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin Jedna z krakowskich restauracji, jako pierwsza w Polsce, otrzymała dwie gwiazdki Michelin - to najwyższe, najbardziej prestiżowe wyróżnienie w zakresie gastronomii. Zobacz więcej na temat: Trójka Elżbieta Raczyńska owoce Piotr Firan kulinaria kuchnia restauracja wyróżniony Karol Gnat
Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia gotowanie kulinaria
Budki z frytkami mają być chronionymi obiektami. "To część belgijskiej kultury i tożsamości" Flandria, region na północy Belgii, dąży do uznania budek z frytkami za chronione obiekty dziedzictwa kulturowego. Frytki w tym kraju już wiele lat temu zostały określone mianem dziedzictwa narodowego. Teraz przyszedł czas na popularne niegdyś budki. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Belgia Beata Płomecka kuchnia dziedzictwo narodowe
Kulinarne zastosowania tłuszczów zwierzęcych Gościem "Drogi przez mąkę" był Zbigniew Kmieć - ekspert kulinarny, kucharz, współorganizator Festiwalu Smaku w Grucznie. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia tłuszcz Łukasz Modelski
Wege przysmaki prosto z Kresów Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. O poranku opowie o nich Paweł Ochman. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kuchnia regionalna
Kuchnia Galicji deluxe Gościem audycji "Droga przez mąkę" był prof. Ihor Lylo, współautor książki pt. "Kuchnia szlacheckiej Galicji". Zobacz więcej na temat: Galicja kuchnia Dwójka Łukasz Modelski
Prosta, smaczna, uwielbiana na całym świecie. Międzynarodowy Dzień Szarlotki! Przepis jest prosty i ma dwa podstawowe składniki: ciasto oraz jabłka. Szczegóły (rodzaj ciasta, stopień kwaskowatości jabłek) jest kwestią absolutnie indywidualną. A efektem jest oczywiście szarlotka, w Polsce zwana także jabłecznikiem. 13 maja to Międzynarodowy Dzień Szarlotki. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia słodkości ciasta jabłecznik Jan Pachlowski Piotr Łodej Trójka
ABC kuchennego biochemika. Jak zaparzyć herbatkę czary-mary? Kuchnia może być doskonałym polem do eksperymentów. Niezwykłych wrażeń może dostarczyć między innymi parzenie herbaty, o czym przekonuje w Czwórce Paweł Jedynak z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka herbata kuchnia eksperyment Oliwia Krettek
Dzikie zioła w kuchni Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był Piotr Ciemny, znawca kulinariów i autor przewodnika kucharskiego. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia Dwójka Łukasz Modelski
Kimchi a może kombucha? Co jest zdrowsze? Brytyjscy badacze sprawdzili, jak fermentowane produkty wpływają na nasz mózg i nasze jelita. Zobacz więcej na temat: kuchnia kuchnia regionalna
Deski do krojenia. Trzeba mieć ich kilka! W lokalach gastronomicznych jest obowiązek posiadania kilku desek do krojenia. - Deska z kolorem czerwonym zarezerwowana jest do krojenia mięsa czerwonego, z żółtym - do drobiu, zielona jest do warzyw, biała - do pieczywa i nabiału, niebieska z kolei do ryb. Jest jeszcze kolor brązowy zarezerwowany dla wędlin, dla wyrobów przetworzonych - wyjaśnia dr Jolanta Flejszar-Olszewska. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek kulinaria bezpieczeństwo zdrowie Sanepid kuchnia
Wszystko o piegach - w literaturze, piosence i kuchni W środowej "Jedynce dzieciom" rozmawialiśmy o piegach. Tych w literaturze, piosence oraz kuchni. Na audycję zaprosiła Joanna Ficińska. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska literatura kuchnia
Czy tłusto zawsze znaczy niezdrowo? Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" był dr Michał Mularczyk - internista, dietetyk i kardiolog interwencyjny. Zobacz więcej na temat: kuchnia zdrowie Dwójka Łukasz Modelski
Słodkie kluchy z Tyrolu. Jak przygotować germknödel? Kluchy na parze z nadzieniem z powideł śliwkowych z rumem, posypane makiem i polane sosem waniliowym lub masłem, to przysmak nie tylko austriackich narciarzy. Trudno jest opisać walory smakowe tego dania, bo ma ono wiele warstw i wiele struktur. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie kuchnia jedzenie Austria Mateusz Kulik