Polskie Radio
Section05
kuchnia

Tteokbokki - przysmak z Korei. Jak smakują koreańskie kopytka?

Tteokbokki składa się z dwóch składników: klusek ryżowych oraz ostrej i lekko słodkiej w smaku pasty sojowo-paprykowej gochujang. Zanim to danie trafiło na stoły zwykłych mieszkańców było jadane na dworze królewskim. Wtedy jednak były nieco łagodniejsze w smaku. Legenda miejska głosi, że pierwsze pikantne tteokbokki sprzedano na Sindang-dong w Seulu i nadal okolica ta słynie z tego dania.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka kuchnia jedzenie Mateusz Kulik

Przewodnicy z 4 kontynentów połączyli siły. Dzielą się pasją i przepisami

- "Przewodnicy bez granic" to inicjatywa, której geneza sięga marca 2020 roku, początków pandemii - opowiada Agata Sosnowska jej pomysłodawczyni. - Jednym z sektorów, który najmocniej ucierpiał jest turystyka. W ramach inicjatywy dajemy sobie wsparcie, ale i alternatywę dla tych, których pasją jest podróżowanie - dodaje. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński podróże turystyka kuchnia STYL ŻYCIA