Polskie Radio
Section05
kuchnia

Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu

Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. 
Zobacz więcej na temat:  Adriana Marczewska Trójka dieta jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA kuchnia warzywa owoce

Zupełnie inna herbata. Kombucha w roli głównej

Słodko-kwaśny, lekko musujący, o delikatnie herbacianym, a jednocześnie octowym posmaku – kombucha to napój uzyskiwany z herbaty, poddanej fermentacji przez tzw. grzybek tybetański. Jak go przyrządzić i jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie kombuchy? O tym opowiedział Mateusz Kuwał współzałożyciel firmy specjalizującej się w wytwarzaniu kombuchy, a także DJ.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA Adriana Marczewska herbata napoje kuchnia