X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Beaujolais Beaujolais nierówne

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2012 09:14
- Beaujolais Nouveau nie jest raczej winem godnym rekomendacji, ale absolutnie trzeba podkreślić, że są wina Beaujolais, które są świetne, wybitne - mówi Jerzy Kruk, sommelier.
Audio
Beaujolais Beaujolais nierówne
Foto: Flickr.com/lic. CC, Cris Valencia

Jerzy Kruk, sommelier, podkreśla, że wina Beaujolais są bardzo uniwersalne jeżeli chodzi o łączenie z potrawami. - To są jedne z najbardziej delikatnych win czerwonych, mają dużo świeżości - mówi ekspert.

Gość "Do południa" ma radę dla wszystkich, którzy nie przepadają za Beaujolais Nouveau a nie chcą się do tego przyznać w towarzystwie. - Ono z reguły pachnie truskawką, maliną i bananem, więc wystarczy mówić, że w tym roku też tak pachniało - podpowiada.
Posłuchaj reportażu "Winne opowieści">>>
Jerzy Kruk podkreśla, że nieprawdą jest, że im wino starsze, tym lepsze. - Zaledwie 5 procent win na rynku może długo dojrzewać - mówi znawca. Gość Trójki przekonuje, że z tego powodu nie powinniśmy zrażać się, jeżeli butelka jest zamknięta zakrętką, korkiem szklanym czy syntetycznym. - To są dobre zamknięcia dla 95 procent win na rynku - zaznacza.

Dlaczego Jerzy Kruk uważa, że bycie sommelierem jest najtrudniejszym zawodem na świecie? Wysłuchaj całej rozmowy.

Czytaj także

Cała prawda o Beaujolais Nouveau

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2010 10:49
Dziś na całym świecie szaleństwo picia Beaujolais Nouveau. Choć prawdziwi koneserzy nie uważają tego napoju za wino.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kieliszek ma znaczenie

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2012 10:22
Pijemy coraz więcej wina. - To dobrze, bo to alkohol najzdrowszy, najbardziej różnorodny i dostarczający najwięcej emocji - mówi sommelier, Tomasz Kolecki-Majewicz.
rozwiń zwiń