Czy żywność można mądrze zagospodarować?

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2017 17:00
Wielkie zakupy świąteczne już dawno rozpoczęte! Prezenty, świecidełka na choinkę i oczywiście zakupy spożywcze. Tony zakupów! Ponad miarę i niepotrzebnie.
Audio
  • Czy żywność można mądrze zagospodarować? (Za a nawet przeciw/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Davizro Photography/Shutterstock.com

Codziennie do polskich śmietników trafia 24 tysiące ton żywności. Nie inaczej jest w innych krajach. Tylko w Europie marnuje się 100 mln ton żywności. Niestety Polska jest w czołówce państw wyrzucających najwięcej artykułów spożywczych.

– Wielu konsumentów wyrzuca produkty spożywcze, bo minął termin przydatności na opakowaniu. Tymczasem bardzo często nadają się one do spożycia. Ciężko powiedzieć z czego to wynika. Często przyczyną jest psychologia i to, jak różne osoby planują swoje zakupy. Niektórzy potrafią zaplanować zakupy spożywcze na dzień, dwa, nawet tydzień wprzód, inni nie. Istotne jest to, by umieć rozplanować to, co chcemy zjeść i umieć wykorzystać to, co już w domu mamy – podkreśla dr Maria Kowalewska, dyrektor ds. edukacji i komunikacji Federacji Polskich Banków Żywności.

Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności, zwraca uwagę na aspekt marnowanie żywności w przemyśle. – Jeżeli chodzi o przemysł żywnościowy, to sytuacja nie jest aż tak dramatyczna. Przemysł to przedsiębiorstwa, a te nie mogą ponosić bezsensownych strat. Marnowanie surowca do produkcji żywności byłoby kompletnie nieuzasadnione. Oczywiście, są sytuacje, w których część surowca może się zmarnować na styku pomiędzy rolnikiem a przetwórcą, choćby dlatego, że był on złej jakości i nie nadaje się do produkcji. Dzięki powstającej infrastrukturze straty są coraz niższe, ale z racji tego, z jaką materią mamy do czynienia, wyeliminowanie ich w stu procentach nie jest możliwe – tłumaczy.

Na antenie wypowiadali się także inni eksperci oraz nasi słuchacze. Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Za, a nawet przeciw
Prowadzi: Kuba Strzyczkowski
Goście: dr Maria Kowalewska (dyrektor ds. edukacji i komunikacji Federacji Polskich Banków Żywności), Andrzej Faliński (członek Forum Dialogu Gospodarczego), ks. Janusz Steć (dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej), Andrzej Gantner (dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności), Maria Skołożyńska (organizatorka akcji Podziel się posiłkiem z bezdomnymi), Sławomir Brzózek (pracownik Fundacji Nasza Ziemia)
Data emisji: 12.12.2017 
Godzina emisji:
 12.09

ml/mk


Zobacz także

Czytaj także

Zakaz handlu w niedzielę?

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2017 14:53
Parlamentarny zespół na rzecz wspierania przedsiębiorczości i patriotyzmu ekonomicznego dyskutuje nad zakazem handlu w niedzielę. Zakaz ma być wprowadzony stopniowo. Przez pierwszy rok dotyczyć ma dwóch niedziel w miesiącu, w następnym - trzech niedziel, aż do całkowitego zakazu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy jest powód, by obawiać się GMO?

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2017 16:00
Rozpoczęły się konsultacje społeczne związane z projektem ustawy dotyczącej znakowania żywności wolnej od organizmów genetycznie modyfikowanych. Jest to m.in. efekt kampanii prowadzonej przez Instytut Spraw Obywatelskich "Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!". 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy należy opodatkować niezdrowe jedzenie i napoje?

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2017 15:00
Trwają prace nad wprowadzeniem nowego podatku. Specjalną daniną obłożone będzie tzw. śmieciowe jedzenie oraz słodkie, zawierające dużo cukru napoje.
rozwiń zwiń