X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Powakacyjna dieta dla włosów

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2012 14:00
Urszula Kwiatek (dietetyk): Przede wszystkim włosy potrzebują cynku. Jest on m.in. w grzybach, które niestety są mało popularne. Zrobiono im w latach 70. ogromną krzywdę okrzykując ciężkostrawnymi i bezwartościowymi, co spowodowała, że ludzie przestali je jeść.
Audio
Powakacyjna dieta dla włosów
Foto: Fot.: Glow Images

Po wakacjach mamy zazwyczaj piękne wspomnienia, ale też  bardzo zniszczone, od słońca i słonej wody, włosy. Na szczęście są takie składniki odżywcze, które przyśpieszą ich regenerację.
Urszula Kwiatek, dietetyk, podkreśla, że cynk jest bardzo wartościowym makroelementem, który świetnie wpływa nie tylko na włosy, ale też na rozwój umysłowy. Jedząc żywność bogatą cynk jesteśmy mniej narażeni na zachorowanie na chorobę Alzheimera. Gość Grażyny Dobroń radzi by jeść młode grzyby, które nie są ciężkostrawne. Oprócz grzybów bogate w cynk są również ryby i  wątróbka. Wegetarianie powinni jeść duże ilości otrąb, nasiona dyni i słonecznika.

Drugim pierwiastkiem, który bardzo służy włosom, jest kobalt. Jest on w kaszy gryczanej, kakao i herbacie. Powinniśmy także zadbać o obecność w naszej diecie manganu (znajdziemy go w herbacie, grochu i fasoli) oraz witaminy A (występuje w marchewce, tranie i maśle).

Sama dieta jednak nie wystarczy, by doprowadzić nasze włosy do stanu sprzed wakacji. - Trzeba pójść do fryzjera i podciąć końcówki. Odpuścić na jakiś czas lokówki, prostownice, ostre szczotki a nawet suszarki - radzi Urszula Kwiatek.

Audycji "Instrukcja obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 10.45. Zapraszamy.

Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>

(pg)

Czytaj także

Żywność zdrowsza niż inne?

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2012 11:28
Prawie 70% Polaków deklaruje, że nie spotkało się z pojęciem żywności funkcjonalnej, badania pokazują jednak, iż intuicyjnie właśnie takiej żywności szukamy i coraz częściej ląduje ona na naszych talerzach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chcesz być zdrowy? Nie jedz mięsa!

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2012 12:00
Każdy z nas w ciągu całego życia spożywa co najmniej 25 ton pokarmów. Niektórzy nawet dwa razy więcej. To, jak jemy i co ma znaczenie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ważne nie tylko, co jesz, ale też kiedy

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2012 14:35
Myszy, którym pozwolono jeść jedynie przez osiem godzin na dobę, były zdrowsze, niż osobniki jedzące bez ograniczeń czasowych, nawet jeśli spożywały więcej tłuszczów - zauważyli naukowcy z Kalifornii.
rozwiń zwiń