Piernik, czyli ciasto z pieprzem

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 14:00
- Dawna legenda głosi, że gdy mistrzowi piernikarskiemu rodziła się córka, to w dniu jej narodzin robiono zaczyn z mąki i miodu, który leżakował aż do dnia jej ślubu - mówi Sumita Mira Sangar z Muzeum Okręgowego w Toruniu.
Audio
Piernik, czyli ciasto z pieprzem
Foto: Glow Images/East News

Katarzyna Balcerzak, cukiernik, tłumaczy, że piernik to staropolska nazwa ciasta piernego, czyli z pieprzem. W mieszance znajdują się cynamon, kardamon, mielone goździki i właśnie odrobina pieprzu.

Jedną z najbardziej strzeżonych tajemnic cukierników jest długość leżakowania ciasta. - Kiedyś leżało nawet rok - zdradza Katarzyna Balcerzak. Sumita Mira Sangar z Muzeum Okręgowego w Toruniu mówi, że po kilku miesiącach było ono tak twarde, że... rozbijano je kilofami i łopatami.  Bardzo często dopiero na etapie rozcierania dodawano przypraw.

Dzieci
Dzieci lepią pierniki, fot.: mat. promocyjne Muzeum Okręgowego w Toruniu

Zapraszamy do zapoznania się ze starym i sprawdzonym przepisem na pierniki pochodzącym z Muzeum Piernika w Toruniu>>>