Sok bazyliowy i winko pietruszkowe, czyli przepisy ze straganu

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Sok bazyliowy i winko pietruszkowe, czyli przepisy ze straganu
Foto: Glow Images/East News

Na straganie w dzień targowy… można poznać bardzo oryginalne przepisy kulinarne, o czym przekonała się Katarzyna Pruchnicka.

Posłuchaj

Sok bazyliowy i winko pietruszkowe, czyli przepisy ze straganu (A nuż, widelec/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

To może  być jeden z ostatnich momentów, gdy zakupy na bazarze, dzięki pogodzie, mają szanse być przyjemne. A sens wyprawy na targ jest w tym, że możemy pochodzić między straganami, popatrzeć, czasem nawet czegoś spróbować. Poza tym można po prostu porozmawiać, a z tych rozmów często dowiadujemy się wiele ciekawego.

Katarzyna Pruchnicka tym sposobem poznała m.in. przepis na sok z bazylii. Dowiedziała się także, jak w prosty sposób zagospodarować nadwyżkę natki pietruszki, robiąc z niej pietruszkowe wino. To przepis o tyle istotny, że w sezonie grypowym witamina C, której bardzo dużo ma pietruszka, może okazać się dla nas ratunkiem.

Przy okazji pietruszki mamy też dla państwa przepis na oryginalne pesto. To tradycyjne bazyliowe - doskonałe jest latem - robimy je z liści bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu i oliwy, miksując wszystko. A pietruszkowe? Zamiast orzeszków pinii polecamy prażone migdały (bez skórki, najlepiej krojone w słupki), do tego oczywiście oliwa, odrobina soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. To pesto świetnie smakuje z razowym makaronem.

Zachęcamy państwa do eksperymentów z domowym pesto. Pyszne jest z rukoli, dla amatorów polecamy też kolendrę. Zamiast orzeszków piniowych czy migdałów możemy użyć podprażonych pestek dyni, słonecznika albo orzechów włoskich.

Na efekty państwa eksperymentów czekamy pod adresem widelec@polskieradio.pl. A więcej o przepisach na dania z pietruszki i nie tylko usłyszeć można w nagraniu audycji "A nuż, widelec".

Przepis pani Edyty na pesto z kabaczka:

- Średni, ale młodziutki kabaczek wraz ze skórką, kroimy w dużą kostkę i podsmażamy go 5 - 10 minut na oleju, tak by był miękki, ale bliżej al dente.

- Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy sporą garść orzechów włoskich, które następnie mielimy w młynku do orzechów lub blenderze. Można je po prostu solidnie posiekać.

- Blendujemy usmażony kabaczek, dodajemy orzechy oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub dwa, trzy, jak kto lubi). Dodajemy, do uzyskania właściwej konsystencji, olej rzepakowy dobrej jakości, sól, szczyptę pieprzu. Dodatkowo można dodać starty ser żółty.

Całość podajemy z makaronem z pszenicy durum, najlepiej razowym. Można posypać prażonymi orzechami lub prażoną dynią.


Przepis pani Marianny na pesto z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi liście

Oliwa z oliwek

Pestki słonecznka (podpieczone na patelni)

Ser feta

Wszystko wymieszać w blenderze.

Na audycję Katarzyny Pruchnickiej "A nuż, widelec" zapraszamy w środy i czwartki o godz. 11.15.

(ei)

Polecane