X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Sok bazyliowy i winko pietruszkowe, czyli przepisy ze straganu

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2014 12:37
Na straganie w dzień targowy… można poznać bardzo oryginalne przepisy kulinarne, o czym przekonała się Katarzyna Pruchnicka.
Audio
  • Sok bazyliowy i winko pietruszkowe, czyli przepisy ze straganu (A nuż, widelec/ Trójka)
Sok bazyliowy i winko pietruszkowe, czyli przepisy ze straganu
Foto: Glow Images/East News

To może  być jeden z ostatnich momentów, gdy zakupy na bazarze, dzięki pogodzie, mają szanse być przyjemne. A sens wyprawy na targ jest w tym, że możemy pochodzić między straganami, popatrzeć, czasem nawet czegoś spróbować. Poza tym można po prostu porozmawiać, a z tych rozmów często dowiadujemy się wiele ciekawego.

Katarzyna Pruchnicka tym sposobem poznała m.in. przepis na sok z bazylii. Dowiedziała się także, jak w prosty sposób zagospodarować nadwyżkę natki pietruszki, robiąc z niej pietruszkowe wino. To przepis o tyle istotny, że w sezonie grypowym witamina C, której bardzo dużo ma pietruszka, może okazać się dla nas ratunkiem.

Przy okazji pietruszki mamy też dla państwa przepis na oryginalne pesto. To tradycyjne bazyliowe - doskonałe jest latem - robimy je z liści bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu i oliwy, miksując wszystko. A pietruszkowe? Zamiast orzeszków pinii polecamy prażone migdały (bez skórki, najlepiej krojone w słupki), do tego oczywiście oliwa, odrobina soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. To pesto świetnie smakuje z razowym makaronem.

Zachęcamy państwa do eksperymentów z domowym pesto. Pyszne jest z rukoli, dla amatorów polecamy też kolendrę. Zamiast orzeszków piniowych czy migdałów możemy użyć podprażonych pestek dyni, słonecznika albo orzechów włoskich.

Na efekty państwa eksperymentów czekamy pod adresem widelec@polskieradio.pl. A więcej o przepisach na dania z pietruszki i nie tylko usłyszeć można w nagraniu audycji "A nuż, widelec".

Przepis pani Edyty na pesto z kabaczka:

- Średni, ale młodziutki kabaczek wraz ze skórką, kroimy w dużą kostkę i podsmażamy go 5 - 10 minut na oleju, tak by był miękki, ale bliżej al dente.

- Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy sporą garść orzechów włoskich, które następnie mielimy w młynku do orzechów lub blenderze. Można je po prostu solidnie posiekać.

- Blendujemy usmażony kabaczek, dodajemy orzechy oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub dwa, trzy, jak kto lubi). Dodajemy, do uzyskania właściwej konsystencji, olej rzepakowy dobrej jakości, sól, szczyptę pieprzu. Dodatkowo można dodać starty ser żółty.

Całość podajemy z makaronem z pszenicy durum, najlepiej razowym. Można posypać prażonymi orzechami lub prażoną dynią.


Przepis pani Marianny na pesto z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi liście

Oliwa z oliwek

Pestki słonecznka (podpieczone na patelni)

Ser feta

Wszystko wymieszać w blenderze.

Na audycję Katarzyny Pruchnickiej "A nuż, widelec" zapraszamy w środy i czwartki o godz. 11.15.

(ei)

Czytaj także

Żeleźniak, bojken, grafsztynek - pamiętajmy o zapomnianych jabłkach

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2014 13:18
Pogoda zaczyna być taka, że już nie woda i lemoniada, a gorąca herbata staje się bardzo pożądana. No a do herbaty miło jest mieć coś słodkiego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Aromatyczna zupa-krem z dyni z orzechami i rydzami

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2014 16:20
Nadszedł sezon na dynie. Choć to dopiero jego początek, przepis, który dziś podajemy warto wypróbować w najbliższym czasie - za względu na cenne w tym okresie dodatki - świeże, młode orzechy i rydze, na które sezon już się kończy...
rozwiń zwiń