Lubisz makrelę?

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2014 16:20
Makrela to ryba, którą większość osób jada jedynie w wersji wędzonej. Może już czas na zmiany?
Audio
Makrela
MakrelaFoto: Glow Images/East News

Makrela zawdzięcza swój szczególny smak dużej zawartości tłuszczu. Niestety ryba ta szybko traci świeżość i właśnie dlatego bardzo często poddaje się ją procesowi wędzenia. Niewielu wie, że można jeść ją prawie surową! Dlatego też wszystkich, którym uda się kupić świeży filet, zachęcamy do przygotowania makreli w marynacie.

Przepis na marynatę:

- szklanka wody

- 3 łyżki octu jabłkowego

- łyżka soli

- 2 łyżki cukru

- 3 goździki

- 2 liście laurowe

- drobno pokrojona szalotka

Całość zagotowujemy i studzimy.

Niecodzienny przepis na marynowaną makrelę podał nam szef kuchni restauracji "Tamka 43" Rafał Hreczaniuk. Zdradził on Katarzynie Pruchnickiej, jakie składniki będą nam potrzebne i jak powinniśmy je łączyć. Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

Wszyscy, którzy zechcą wypróbować przepis, będą mogli cieszyć się smakiem makreli w marynacie z octu jabłkowego podanej z puree z kolendry, blanszowanymi listkami brukselki, plastrami gruszki i sosem umami.

Umami to tak zwany piąty smak. Został on odkryty w latach 40. i jest wypadową czterech doskonale znanych nam smaków – słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Umami to naturalny glutaminian sodu, który podkreśla i wzmacnia intensywność dania.

(iwo)

Czytaj także

Świetny przepis na zdrową i smaczną sałatę!

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2014 23:42
W gotowaniu najważniejszy jest produkt. I to na nim będziemy się skupiać w cyklu "A nuż, widelec". Ważne, żeby był dobrej jakości, świeży i z zaufanego źródła.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czas na pomidorowe szaleństwo

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2014 18:00
Pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. W cyklu "A nuż, widelec" mówiliśmy o tym, co warto z niego przyrządzić.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Aromatyczna zupa-krem z dyni z orzechami i rydzami

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2014 16:20
Nadszedł sezon na dynie. Choć to dopiero jego początek, przepis, który dziś podajemy warto wypróbować w najbliższym czasie - za względu na cenne w tym okresie dodatki - świeże, młode orzechy i rydze, na które sezon już się kończy...
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dawno dawno temu była sobie brukselka…

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 12:59
Polacy podchodzą do brukselki raczej klasycznie i dość ostrożnie - najczęściej gotują ją i podają z bułką tarką. Tymczasem jest to warzywo, z którym warto przeprowadzać kuchenne eksperymenty.
rozwiń zwiń