Sycące chili con carne. W sam raz na chłodne dni

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2014 11:45
Chili con carne - z hiszpańskiego chili z mięsem - to bardzo popularna meksykańska potrawa jednogarnkowa. Prosta, szybka i pyszna!
Audio
  • Sycące chili con carne - w sam raz na chłodne dni (A nuż, widelec/Trójka)
Chili con carne
Chili con carneFoto: Glow Images/East News

Chili con carne można porównać do polskiego bigosu - to danie robi się w każdym meksykańskim domu i w każdym smakuje trochę inaczej. Podstawą jest drobno siekana lub mielona wołowina i ostra papryka. Do tego cebula, czosnek, pomidory często kukurydza i fasola i oczywiście przyprawy, w których prym wiedzie kumin.

Jak przygotować całość? W audycji "A nuż, widelec" dokładny przepis przedstawia krok po kroku Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus. Chili con carne sprawdzi się doskonale jako danie rozgrzewające, na przykład po jesiennym spacerze w chłodny dzień.

Posłuchaj całej rozmowy, która jest dołączona do artykułu.

Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Piotr Grajewski
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Data emisji: 6.11.2014
Godzina emisji: 11.15

(fbi/mk)

Czytaj także

Makaron z dynią piżmową, szpinakiem i fetą

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2014 17:30
Płaty lasagne, czosnek, szpinak i dynia... Ciekawym pomysłem na połączenie tych składników jest przepis, który Katarzyna Pruchnicka znalazła w ostatniej książce Jamiego Oliviera.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jesienna, gruszkowa poezja smaku...

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2014 08:00
Na straganach możemy znaleźć różne odmiany gruszek, choćby najpopularniejsze - żółte i pękate klapsy albo zielone i smukłe konferencje. Kupujemy je zazwyczaj twarde, a po kilku dniach w domu stają się bardzo soczyste i miękkie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy rośliny potrzebują ciepłych ubrań na zimę?

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2014 13:40
Przyszła jesień i przyroda układa się do snu. Co w tym czasie dzieje się w ogrodzie i jak zachowują się zwierzęta?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kiszonki, czyli samo zdrowie na jesienne i zimowe dni

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2014 12:00
Kiszenie to nie tylko jeden z najbardziej popularnych sposobów na konserwowanie warzyw na zimę, ale także porcja witamin i naturalny probiotyk, czyli samo zdrowie dla naszego układu pokarmowego.
rozwiń zwiń