Jak wydobyć smak jesiennych warzyw?

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2014 13:24
Papryka, cukinia, dynia i bakłażan to warzywa, których jest teraz pod dostatkiem. Jak je przyrządzić, by cieszyć się pełnią ich smaku?
Audio
  • Jak wydobyć smak jesiennych warzyw? (A nuż, widelec/Trójka)
Z jesiennych warzyw można przygotować aromatyczne leczo
Z jesiennych warzyw można przygotować aromatyczne leczo Foto: Glow Images/East News

Najlepiej i najprościej wymieszać je wszystkie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, ulubione przyprawy, a potem dusić, aż powstanie aromatyczne i sycące leczo. Tę potrawę możemy podawać bez dodatków lub jeść z pieczywem, ryżem czy kaszą.

Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus podaje w audycji inny ciekawy sposób na wykorzystanie jesiennych warzyw, a Katarzyna Pruchnicka zdradza słuchaczom sprawdzony przepis na gęś z porami i wędzonymi śliwkami. Posłuchaj całej rozmowy, która jest dołączona do artykułu.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Piotr Grajewski
Data emisji: 12.11.2014
Godzina emisji: 11.15

(iwo/fbi)

Czytaj także

Dawno dawno temu była sobie brukselka…

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 12:59
Polacy podchodzą do brukselki raczej klasycznie i dość ostrożnie - najczęściej gotują ją i podają z bułką tarką. Tymczasem jest to warzywo, z którym warto przeprowadzać kuchenne eksperymenty.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepisy dziennikarzy Trójki na dyniowe smakowitości

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2014 14:50
Tym razem w "A nuż, widelec" skupiamy się na dyni. Po pierwsze dlatego, że teraz jest najlepsza i najtańsza. Po drugie, obfitość dyń na straganach może świadczyć o tym, że Polacy je pokochali. Katarzyna Pruchnicka i Paweł Drozd dzielą swoimi sprawdzonymi przepisami na potrawy z dyni. Przysmaki testuje Michał Margański.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Makaron z dynią piżmową, szpinakiem i fetą

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2014 17:30
Płaty lasagne, czosnek, szpinak i dynia... Ciekawym pomysłem na połączenie tych składników jest przepis, który Katarzyna Pruchnicka znalazła w ostatniej książce Jamiego Oliviera.
rozwiń zwiń