X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jak zdrowo zastąpić masło czekoladowe?

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2015 14:13
Książka "Mama alergika gotuje" to zbiór przepisów bez mleka, jajek, orzechów, soi, kakao, miodu, selera i bez glutenu. Co ważne, Katarzyna Jankowska zebrała w niej przepisy na ulubione dania najmłodszych.
Audio
  • Katarzyna Pruchnicka i Katarzyna Jankowska opowiadają o kuchni dla alergików (A nuż, widelec/ Trójka)
Alergicy o maśle czekoladowym powinni zapomnieć, ale są sposoby, na jego zdrowe i smaczne substytuty
Alergicy o maśle czekoladowym powinni zapomnieć, ale są sposoby, na jego zdrowe i smaczne substytuty Foto: Glow Images/East News

Znajdziemy tu kilka rodzajów naleśników, kopytka, pierogi, gofry, czy pizzę bez drożdży. Katarzyna Jankowska znalazła nawet sposób na nieuczulający i zdrowy smakołyk, który zastąpić może masło czekoladowe. To krem daktylowo- śliwkowy.
- Przygotowałam go na bazie świeżych owoców, ale możemy wykorzystać nawet suszone albo takie z kompotu. Trzeba jednak zwracać uwagę na jakość śliwek, szczególnie tych suszonych, żeby na przykład nie były siarkowane - opowiadała Katarzyna Jankowska.
Daktyle moczymy w mleku, dodajemy śliwki, miksujemy i… gotowe. Są też sposoby na to, żeby krem miał różne smaki i różną konsystencję.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Katarzyna Jankowska (autorka książki "Mama alergika gotuje")
Data emisji: 05.02.2015
Godzina emisji: 11.15

(ei)

Czytaj także

Tysiąc sposobów na przygotowanie awokado

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2015 13:29
Awokado jest bardzo zdrowe. Dzięki dużej zawartości tłuszczów nienasyconych to bomba energetyczna. Przy tym zupełnie nie zawiera cukru.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Morelowo-szałwiowa konfitura do mięs

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2015 16:22
Indyjski chutney morelowo-szałwiowy doskonale pasuje do białego mięsa i wieprzowiny. Jest bardzo odświeżający i aromatyczny.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Parfait, czyli deser idealny

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 14:00
Parfait to inaczej domowe lody, których podstawą są ubite z cukrem żółtka i ubita śmietana. Wachlarz dodatków jest nieograniczony: czekolada, wafelki, owoce...
rozwiń zwiń