X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Wytrawny przysmak prosto od... kozy

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2015 13:00
Kozie mleko i ser mają wyrazisty, nieco cierpki smak i aromat, przez co nadają charakter wielu daniom. - Ser można dodać do ravioli albo sałatki z figami - podsuwa pomysły Monika Pęcikiewicz, reżyserka teatralna i właścicielka restauracji Rozbrat 20.
Audio
  • Pomysły na wykorzystanie w kuchni koziego nabiału (A nuż, widelec/Trójka)
Wytrawny przysmak prosto od... kozy
Foto: Glow Images / East News

Kozie mleko i kozie sery są przez nas dużo lepiej przyswajane niż ich krowie odpowiedniki. Poza tym kozy to bardzo zdrowe zwierzęta: potrafią lepiej bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska i mają zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogłyby przedostać się do mleka.

W audycji "A nuż, widelec" pochylamy się tym razem nad deską z kozimi przysmakami... - Zbliża się sezon na szparagi. Będą fantastyczne, gdy podamy je z kozim jogurtem przyprawionym ziołami, ale też z kozim twarogiem - uważa Monika Pęcikiewicz.

W audycji dzielimy się też pomysłem na sernik z kozim serem i pyszne, wykwintne kanapeczki z grzanek, sera i konfitury cebulowej.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Pęcikiewicz (reżyserka teatralna i właścicielka restauracji Rozbrat 20)
Data emisji: 23.04.2015
Godzina emisji: 11.15

fbi/iwo

Czytaj także

Parmezan - dodatek do dań z charakterem

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2015 13:10
Już odrobina parmezanu sprawia, że danie z jego dodatkierm staje się wykwintne i można je śmiało podać gościom. W "A nuż, widelec" poznajemy ciekawostki dotyczące typowego włoskiego sera.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Biegaczu, co masz na talerzu?

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2015 15:20
Sezon biegowy powoli można uznawać za otwarty. A żeby biegało się dobrze i zdrowo, warto zadbać też o odpowiednie odżywianie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nareszcie zielono na talerzu!

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2015 20:00
Świeże zielone listki rukoli, szczypiorek, koperek czy rzodkiewka... Po zimie zdążyliśmy zatęsknić za młodymi jarzynami. Jakie nowalijki warto już położyć na kanapkę?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia oszczędna według Marty Gessler

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2015 13:00
Po świątecznych frykasach czas na zupę cytrynową - dla orzeźwienia. Dodatkowo, taka zupa pozwoli nam wykorzystać to co w lodówce zostało z Wielkanocy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wegański sposób na caprese

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2015 12:22
Sałatka w kolorach włoskiej flagi może cieszyć także tych, którzy unikają produktów pochodzenia zwierzęcego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Listek listkowi nierówny, czyli uwaga na pestycydy

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2015 22:00
W Polsce i nie tylko można zauważyć, że nastała zdrowa moda na zielone koktajle warzywne i owocowe. Uważajmy jednak na pułapki...
rozwiń zwiń