Bunc, bryndza, oscypki... Jak rozpoznawać dobre polskie sery?

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2015 15:50
Nie wszystkie sery pochodzące z górskich terenów to oscypki. Te dobrze nam znane - małe i często wędzone - to właściwie redykołki i korbacze.
Audio
  • Bunc, bryndza, oscypki... Jak rozpoznawać dobre polskie sery? (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Flickr/Monica Kelly

Podhale ma bardzo wiele do zaoferowania w kwestii serów. - Jest dużo tradycyjnych wyrobów. Ta tradycja jest bardzo stara, ona ma 700-800 lat. Ale pojawiają się też przedziwne, przecudowne jaskółeczki... - mówi smakosz, znawca i odkrywca polskich serów Gieno Mientkiewicz.

Gość Katarzyny Pruchnickiej opowiada w audycji o wyjątkowych, górskich serach i radzi, gdzie można je kupić.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Gieno Mientkiewicz (smakosz, znawca i odkrywca polskich serów)
Data emisji:
17.12.2015
Godzina emisji: 11.15

fbi/mp

Czytaj także

Burak na wigilijnym stole - podpowiada Marta Gessler

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2014 14:00
Gwiazdki z buraka do ozdoby śledzi, pieczony burak w plasterkach czy aromatyczny barszcz z uszkami...
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak dobrze przyrządzić karpia?

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2014 15:00
Karp - tradycyjna wigilijna ryba. Są tacy, którzy jej nie lubią i narzekają na jej błotny smak. Są jednak sposoby na to, by karp stał się w Wigilię prawdziwym przysmakiem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Potrawy wigilijne, które można robić długo przed świętami

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2015 19:57
Wszyscy wiedzą, że pierniki lepiej robić nawet kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Okazuje się jednak, że nie są to jedyne smakołyki, które można przygotować wcześniej.
rozwiń zwiń