Muffiny śniadaniowe. Wcale nie na słodko

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2016 08:00
Wytrawne muffiny z batatami (albo dynią), papryką chili i nasionami? Czemu nie! - Są bardzo, kolorowe, zdrowe i pyszne - zachęca Katarzyna Pruchnicka.
Audio
  • Przepis na wytrawne muffiny (A nuż, widelec/ Trójka)
Wytrawne muffiny, podawane najlepiej na gorąco, mogą być znakomitym pomysłem na śniadanie
Wytrawne muffiny, podawane najlepiej na gorąco, mogą być znakomitym pomysłem na śniadanie Foto: Glow Images/East News

Proponowane przez nią przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera "Superfood na co dzień". Wielbicielką kuchni Jamiego i tłumaczką wszystkich jego książek jest Maria Brzozowska, która w Trójce opowiadała, jak sama przygotowuje wytrawne muffiny.

Czego potrzebujemy? Oliwa, bataty albo dynia piżmowa, cebula i papryczki chili na początek. Z przepisu, który podajemy w audycji, wyjdzie około 12 babeczek idealnych na pożywne śniadanie.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Maria Brzozowska (tłumaczka książek Jamiego Olivera)
Data emisji: 13.01.2016
Godzina emisji: 11.15

ei/mp

Czytaj także

Tarta ziemniaczano-porowa. Idealne danie na zimę

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2015 14:52
Katarzyna Pruchnicka w swoim kulinarnym cyklu opowiedziała o tarcie, której spód jest zupełnie inny od tego, do czego przywykli wielbiciele tej potrawy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bunc, bryndza, oscypki... Jak rozpoznawać dobre polskie sery?

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2015 15:50
Nie wszystkie sery pochodzące z górskich terenów to oscypki. Te dobrze nam znane - małe i często wędzone - to właściwie redykołki i korbacze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Proste i sprawdzone przepisy na ośmiornicę

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2016 13:37
- To produkt, który - jak się większości wydaje - może sprawiać kłopoty amatorom. Tymczasem ośmiornica jest bardzo prosta w przygotowaniu - przekonuje Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń