Gołąbki wegetariańskie z kaszą pęczak - przepis

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2016 14:46
- Gołąbki z czerwonej kapusty są może nietypowe, ale bardzo ładnie wyglądają. To świetne danie, które możemy nadziać ulubioną kaszą - zapewnia Magdalena Cielenga-Wiaterek.
Audio
  • Gołąbki wegetariańskie z kaszą pęczak - przepis (A nuż, widelec/Trójka)
Liście czerwonej kapusty należy gotować ok. 30 minut, by były miękkie
Liście czerwonej kapusty należy gotować ok. 30 minut, by były miękkieFoto: Flickr/Laura D'Alessandro

Rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej proponuje gołąbki wegetariańskie - z pieczarkami, kaszą pęczak gotowaną w bulionie, odrobiną słodkiej papryki i ziołami. - To bardzo proste nadzienie. Do tego robię gęsty sos pomidorowy z duszoną cebulką, pieprzem i tymiankiem - opowiada.

Magdalena Cielenga-Wiaterek wspomina też o tradycyjnym i nieco zapomnianym polskim ziole, które doskonale pasuje do gołąbków; sprawia, że danie jest lekkostrawne. Dzieli się też wskazówką dotyczącą tego, jakiego składnika należy dodać do gotowania czerwonej kapusty, by zachowała piękny kolor.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Magdalena Cielenga-Wiaterek (autorka bloga kulinarnego)
Data emisji:
27.01.2016
Godzina emisji: 11.15

fbi/ei

Czytaj także

Minestrone - włoska zupa na bazie pomidorów

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2015 12:57
Minestrone to jesienna zupa jarzynowa. - To naprawdę proste danie, które każdemu się uda - zapewnia Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Muffiny śniadaniowe. Wcale nie na słodko

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2016 08:00
Wytrawne muffiny z batatami (albo dynią), papryką chili i nasionami? Czemu nie! - Są bardzo, kolorowe, zdrowe i pyszne - zachęca Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marchewka - warzywo stworzone do zdrowych wypieków

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2016 12:14
- To deser idealny. Pyszny, z kremem, pachnący cynamonem, a do tego zdrowy - mówi o cieście marchewkowym dziennikarka Trójki Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Regionalne sery produkowane w Polsce. Wyśmienite!

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2016 12:14
- Jakkolwiek by to zabrzmiało, trzeba powiedzieć, że najlepszy ser pochodzi z mleka zadowolonych i zdrowych krów oraz kóz - mówi Katarzyna Pruchnicka i zdradza, gdzie w Polsce można zjeść prawdziwe serowe pyszności.
rozwiń zwiń