X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Z inspiracji Libią - pieczone warzywa korzeniowe

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 14:38
- To o tyle fajna kuchnia, że jest prosta. Niektórzy się dziwią: tyle tu przepisów i wszystko takie łatwe - mówi Samar Khanafer, autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie".
Audio
  • Samar Khanafer o książce "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie" (A nuż, widelec/Trójka)
- Między Polską a Libią nie ma aż tylu różnic kulinarnych, ile nam się wydaje - mówi Samar Khanafer
- Między Polską a Libią nie ma aż tylu różnic kulinarnych, ile nam się wydaje - mówi Samar KhanaferFoto: Asha Yoganandan/flickr/CC BY 2.0

Wbrew pozorom kuchnia libańska nie wymaga specjalnych składników. Wystarczy kilka przypraw, które przy odrobinie chęci można w Polsce kupić (np. kumin). Ważną rolę w tej kuchni odgrywają warzywa korzeniowe, na czele z marchewką.

Samar Khanafer - pół-Polka, pół-Libanka, która z zawodu jest projektantką graficzną - zdradza w audycji kilka przepisów na pieczone marchewki i na makaron marchewkowy, a także przekonuje, że w sezonie zimowym marchewka może z powodzeniem zastąpić na kanapkach pomidora.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Samar Khanafer (autorka książki "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie")
Data emisji:
11.02.2016
Godzina emisji:
11.17

pg/ei

Czytaj także

Tarta ziemniaczano-porowa. Idealne danie na zimę

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2015 14:52
Katarzyna Pruchnicka w swoim kulinarnym cyklu opowiedziała o tarcie, której spód jest zupełnie inny od tego, do czego przywykli wielbiciele tej potrawy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marchewka - warzywo stworzone do zdrowych wypieków

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2016 12:14
- To deser idealny. Pyszny, z kremem, pachnący cynamonem, a do tego zdrowy - mówi o cieście marchewkowym dziennikarka Trójki Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gołąbki wegetariańskie z kaszą pęczak - przepis

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2016 14:46
- Gołąbki z czerwonej kapusty są może nietypowe, ale bardzo ładnie wyglądają. To świetne danie, które możemy nadziać ulubioną kaszą - zapewnia Magdalena Cielenga-Wiaterek.
rozwiń zwiń